funkcja
Ola : Funkcja kwadratowa!
Funkcja kwadratowa f dla argumentu 3 przyjmuje najmniejsza wartosc rowna −8. wykres tej funkcji
| | 1 | |
otrzymany w wyniku przesuniecia rownoleglego wykresu jednomianu y= |
| ⋀2 o pewien wektor. |
| | 2 | |
Podaj wzor tej funkcji w postaci kanonicznej.
wiem ze p=3 a q=−8 wiec wzor powinien byc
15 lis 21:37
Ola :
ale jak to rozpisac zeby babka sie nie przyczepila?
15 lis 21:39
Jack:
Funkcja ma ramiona górę. Stąd wartośc najmniejsza jest w wierzchołku paraboli. Skoro więc
y=a(x−p)2+q to wstawiasz te dane na których funkcja kwadratowa f przyjmuje najmniejszą
wartosc rowna −8. czyli p=3, q=−8
15 lis 21:42
Ola : trzeba to rozrysowac jakos czy wystarczy napisac ze p=3 i q=−8 ?
15 lis 21:44
Jack:
nie trzeba, to dedukcyjne uzasadnienie, ale dla zobrazowania można oczywiście dorzucić rys.
pom.
15 lis 21:47