Na siłomierzu w windzie zawieszona kulkę
Aga: Na siłomierzu w windzie zawieszona kulkę ,najwieksze wskazanie to 28 N , a najmniejsze
12N.Przyspieszenie w górę i doł jest takie same. Oblicz mase kulki i przyspieszenie.
Bardzo proszę o pomoc.

Odwdzięczę się
15 lis 17:34
Aga: Bardzo proszę o pomoc... Już sama nie wiem jak to zrobić...
15 lis 17:41
jacek: W przypadku wznoszenia windy Q1=mg+ma
W przypadku spadania Q2=mg−ma
Q1=28N, Q2=12N
Q1=mg+ma
Q2=mg−ma
Trzeba rozwiązać ten układ równań, najlepiej dodać stronami i obliczyć m, później wybrać jedno
z tych równań i obliczyć przyspieszenie a.
15 lis 21:39