oblicz całke
mała: jak mam to obliczyć ?
∫(5x+1)sinx cosx dx
∫cos2x dx ?
Metoda przez części
15 lis 14:21
Basia:
sinxcosx=12sin2x
= 12∫ (5x+1)*sin2x dx
f(x) = 5x+1 f'(x)=5
g'(x)=sin2x g(x)= −12cos2x
dokończ
15 lis 15:24
Basia:
ad.2
f(x) = cosx f'(x) = −sinx
g'(x) = cosx g(x)= sinx
∫cos
2x dx = sinx*cosx − ∫−sin
2x dx =
sinx*cosx+∫sin
2x dx =
sinx*cosx +∫(1−cos
2x) dx = sinx*cosx + ∫1 dx − ∫cos
2x dx =
x+sinx*cosx − ∫cos
2x dx
czyli
∫cos
2x dx = x+sinx*cosx − ∫cos
2x dx /+∫cos
2x dx
2∫cos
2x dx = x+sinx*cosx+C
| | x+sinx*cosx | |
∫cos2x dx = |
| +C |
| | 2 | |
15 lis 15:29
mała: dziękuje bardzo.
A w tym 1 zadanku skorzystałaś z tego wzoru sin2x=2sinx cosx ?
A mam jeszcze jedna prośbe jak rozwiązać taki przykład
∫xsin
2 x dx?
z ctg i tg rozwiąże przykłady a tu nie wiem za co sie zabrać . Pomocy

dajcie jakies
wskazowki
15 lis 15:44
AS: ad 2) łatwiejszy sposób
| | 1 + cos2x | |
Korzystam z tożsamości: cos2x = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫cos2xdx = |
| ∫(1 + cos2x)dx = |
| (x + |
| sin2x) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 lis 15:49