Graniastosłupy.
Agnieszka: W podstawie graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 5 cm
i 12 cm. Powierzchnia boczna tego graniastosłupa po rozwinięciu jest kwadratem. Oblicz pole
powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa.
Proszę o pomoc : <
15 lis 18:39
jacek: Długość boku kwadratu jest równa obwodowi trójkąta prostokątnego. Z tw. Pitagorasa oblicz
długość przeciwprostokątnej podstawy (powinno wyjść 13cm). Obwód jest równy 12+5+13=30cm
Wysokość graniastosłupa jest równa 30cm − długość boku kwadratu.
Pb=a2
Pp=1/2*5*12
Wystarczy teraz podstawić do wzorów na Pc i V
15 lis 20:16