Stosunek pól i figur.
CG: Jeśli jedna figura waży 1kg a druga jest od niej o 5 razy większa, to ile waży druga figura?
Mam problem, wiem, że to liczy się jakoś ze stosunków figur, ale nie wiem jak. Pomóżcie.
15 lis 19:08
Grześ: jest 5 razy większa, więc pole jest 25 razy większe.
Na logikę, waga figury(haha

) zależy od jej pola, więc będzie to 25 kg
15 lis 19:10
CG: Jak to obliczyłeś ?
15 lis 19:22
CG: bump
15 lis 19:33
Grześ: Skala tych figur wynosi
k=5
W polach stosunek wynosi k2=52=25
Czyli pole tej figury jest 25 razy większe od tej pierwszej
15 lis 19:35
Grześ: Dziwne tylko to, że figura płaska, to figura płaska i nie ma ona jak to powiedzieć...
"grubości", więc teoretycznie nic nie waży

Abstrakcja, totalna
15 lis 19:35
CG: a nie powinno być
k3 = 53 = 125kg ?
15 lis 19:36
Grześ: W sumie, to nie określiłeś jaka to jest figura, płaska, przestrzenna czy co, nie będę domyślał
się
15 lis 19:38