Funkcje
matura2011: funkcja f przyporzadkowuje kazdej wartosci parametru m liczbe pierwiastkow rownania
(m−2)x2+(4m−6)x+5m−6=0 . ZApisz wzor funkcji f i naszkicuj jej wykres.
Z góry dzieki za pomoc
15 lis 02:12
Basia:
zbadaj najpierw dla jakich wartości m równanie ma dwa rozwiązania, dla jakich jedno, a dla
jakich nie ma wcale (czyli ma 0 rozswiązań)
wiesz jak to zrobić ?
15 lis 02:15
matura2011: wlasnie niezbyt

dawno to mialem teraz grzebie troche po necie ale z funkcji zawsze slaby
bylem
15 lis 02:24
Basia:
a od czego zależy liczba rozwiązań równania kwadratowego postaci
ax2+bx+c=0 ?
15 lis 02:27
matura2011: od delty ale ja jestem glupi

to chyba przez to ze jest tak pozno i mozg nie pracuje
15 lis 02:29
Basia:
no właśnie, liczysz Δ i badasz dla jakich m będzie >0, dla jakich =0, dla jakich <0
2 dla tych m, dla których Δ>0
f(m) = 1 dla tych m, dla których Δ=0
0 dla tych m, dla których Δ<0
15 lis 02:33