rownanie wielomianowe
tomcio: a) x3+x−2=0
b) x3+3x+4=0
15 lis 02:04
Basia:
na mocy tw.Bezou wymiernymi pierwiastkami pierwszego mogą być tylko liczby:
±1 lub ±2
a pierwiastkami drugiego ±1 lub ±2 lub ±4
sprawdź, które z nich pasują, a potem podziel wielomiany przez dwumiany x−pierwiastek
15 lis 02:09
Godzio: a) Sposób I
x3 + x − 2 = 0
x3 − x + 2x − 2 = 0
x(x2 − 1) + 2(x − 1) = 0
x(x − 1)(x + 1) + 2(x − 1) = 0
(x − 1)(x(x + 1) + 2) = 0
(x − 1)(x2 + x + 2) = 0
Δ = −7
Odp: x = 1
b) Sposób II
W(−1) = −1 − 3 + 4 = 0
x2 − x + 4
x3 + 3x + 4 : (x + 1)
−x3 − x2
−−−−−−−−−−−
−x2 + 3x + 4
x2 + x
−−−−−−−−−−−−−−−−
4x + 4
−4x − 4
−−−−−−−−−−−−−−
= =
(x + 1)(x2 − x + 4) = 0
Δ = −15
Odp: x = − 1
15 lis 02:10
tomcio: x6−26x3−27=0
robile z Bezout w(−1)=0 pozniej hornerem i nie wychodzi
15 lis 02:40
Basia:
x6−26x3−27 : (x+1) = x5−x4+x3−27x2+27x−27
−x6−x5
−−−−−−−−−−−−−−−
−x5−26x3−27
x5+x4
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x4−26x3−27
−x4−x3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−27x3−27
27x3+27x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
27x2−27
−27x2−27x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−27x−27
27x+27
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
==============
stąd
x6−26x3−27 = (x+1)(x5−x4+x3−27x2+27x−27) =
(x+1)[ x3(x2−x+1)−27(x2−x+1)]=
(x+1)(x2−x+1)(x3−27)=
(x+1)(x2−x+1)(x−3)(x2+3x+9)
trójmiany
x2−x+1 i x3+3x+9 są nierozkładalne
stąd
x=1 lub x=3
15 lis 02:52
Basia:
x2+3x+9 oczywiście
15 lis 02:53