Prawdopodobieństwo
Lupetta: Ze zbioru funkcji f(x)=ax2+b,
gdzie a,b∊całkowitych
a,b∊<−10,5>
losujemy jedną funkcję.
Wynacz prawdopodobieństwo wylosowania funkcji, która ma jedno miejsce zerowe.
Mam pewną koncepcję, ale nie wiem, czy słyszną. Bardzo proszę o pomoc.
15 lis 20:39
Jack:
podziel się nią
15 lis 20:52
Grześ: Też jestem ciekaw
15 lis 20:54
Jack:
ja też mam koncepcję ale poczekam
15 lis 20:55
Lupetta: Widzę, że to miejsce to Pastwisko tych trochę zdolniejszych? Gdyby mi wychodziło, to sama bym
zrobiła. Nie potrzebuję łaski, tylko pomocy.
15 lis 21:00
Lupetta: Jak nie wiesz, to nie zaczynaj.
15 lis 21:01
Lupetta: powinnam wyznaczyć deltę tak, zeby równałam się 0.
czyli −b/2a?
15 lis 21:02
Lupetta: czy ax2+bx+c?
15 lis 21:03
Jack:
nie napisałaś ze Ci nie wychodzi, tylko że masz koncepcję. Po co mamy się produkować, skoro Ty
możesz znać poprawne rozwiązanie.
Tak, można kombinować z Δ. Jednak wzór na Δ inaczej wygląda. (Δ=b2−4ac, gdzie ax2+bx+c=0)
15 lis 21:06
Lupetta: ale skąd mam wybrać odpowiednie liczby? jak mam je znaleźć?
15 lis 21:07
Jack:
masz je... Twoja Δ=−4ab=0 Więc a lub b jest równe zero. Zauważ jednak, że gdy a=0 to nie mamy
funkcji kwadratowej (rozpatrz ten przypadek osobno).
15 lis 21:11
Lupetta: ok, czyli a nie moze równać się zero w założeniach.
więc b jest zerem? ale dalej nie rzoumiem, co powinnam podstawić?
jeżlei b jest zerwem to równanie nie ma sensu.
mam wybrać jakąkolwiek inną liczbę z przedziału?
15 lis 21:16
Jack:
jesli a=0 to
1. gdy b=0 mamy nieskońćzenie wiele rozwiązań bo 0=0
2. gdy b≠0 to mamy brak rozwiazań, bo b=0 (dla b≠0)
jesli b=0 to
1. gdy a=0 jak nieskońćzenie wiele rozwiazań
2. gdy a≠0 mamy ax2=0 czyli x=0 (jedno rozwiązanie)
Stąd wniosek że jedno rozwiązanie istnieje wtedy gdy b=0 i a≠0.
15 lis 21:24
Lupetta: Dziękuję Ci bardzo. TO zajęło mi dużo czasu, bardzo mi pomogłeś.
Mam jeszcze jedno pytanie:
Turustya dysponuje 3 zapałkami i chce rozpalić ognisko, jeśli rozpali jedną zapałką prawdo.
wynosi 1/2, jeśli dwiema(złącoznymi) 2/3, a jeżeli trzema(razem złącoznymi) to 5/8. Jaką
strategię powinien przyjąć, aby miał największą szansę rozplaić ogien.
Porówanałam liczby i wynika z tego, że
P(A)(pierwsza odp) 1/2=12/24
P(B) to 2/3=16/24
P(C) to 5/8=15/24
największą szansę ma przy dwóch zapałkach?
15 lis 21:30
Lupetta: A jeżlei mu się nie uda, to ma jeszcze 50% procent sznas, zeby je rozpalić ostanią zpałką.
15 lis 21:32
angelika: wg mnie nie może być by jednocześnie a=0 i b=0. Z treści zadania wynika źe losujemy
funkcję tzn wybieramy ze zbioru 2 liczby różne. czyli mamy wariancje bez powtórzeń.
Wtedy moc omegi jest równa 15*16
16 mar 17:26
wredulus_pospolitus:
f(x) = 0 <−−− funkcja stała
16 mar 17:27
angelika: czyli a=0 i b=0 wg z warunków zadania to niemożliwe
16 mar 17:44
angelika: i co wredulusie pospolitusie
16 mar 17:47
wredulus_pospolitus:
funkcja f(x) = 0 jest FUNKCJĄ
jest postaci ax2 + b (dla a=0 i b=0)
więc w Ω trzeba ją ująć ...
to że nie spełnia warunków ZDARZENIA SPRZYJAJĄCEGO to już inna sprawa
16 mar 17:48
wredulus_pospolitus:
rozumiemy angeliko

A nawet gdyby ... gdyby trzeba było odrzucić przypadek a=0 i b = 0 to wtedy
#Ω = 16
2 −1

Bo wyłączyć trzeba tylko jeden, jedyny przypadek f(x) = 0
a pisząc #Ω = 16*15 powodujesz także odrzucenie funkcji takich jak: f(x) = x
2 + 1 ; −5x
2
− 5, itd.
16 mar 17:54
angelika:
Po pierwsze oryginalne zadanie mówi że funkcja ma miejsce zerowe (nie jedno)
Po drugie losujemy jedną funkcja f(x)=ax2+b czyli a,b wybieramy ze zbioru jako
uporządkowaną parę czyli mamy wariancje bez powtórzeń czyli |Ω|=16*15
17 mar 22:12