Stereometria - przekroje wielościanów
michal: Ostrosłup prawidłowy czworokątny ma krawędź podstawy długości 6cm i wysokość
4 cm. Płaszczyzna P przechodzi przez jedną z krawędzi jego podstawy i jest
prostopadła do przeciwległej ściany bocznej. Narysuj przekrój ostrosłupa tą płaszczyzną
i oblicz pole tego przekroju.
Narysować umiem. Nie wiem za to co mam zrobić z informacją: "jest
prostopadła do przeciwległej ściany bocznej". Czy to znaczy, że dzieli ją na pół?
15 lis 22:20
voltage: To znaczy, że jest prostopadła i nic więcej
16 lis 17:59
michal: Rozumiem. Mimo to nie pomogło mi to w zadaniu, nie widzę żadnego zastosowania dla tej
informacji.
16 lis 18:02
voltage: Aktualnie myślę nad tym zadaniem, wyrysuj sobie przydatne szkice przekrojów, które będą mogły
się przydać do rozwiązania.
16 lis 18:04
voltage: Nie ja już nie wyrabiam, spróbuję jeszcze poźniej podejść do tego zadania, może w tym czasie
ktoś inny Ci pomoże
16 lis 18:41
Grześ:

Przekrojem tym jest trapez
Mam już koncepcje tak zrobić to zadanie, chwilę to przemyslę. Trudny będzie opis, bo cięzko
jest wyjaśnić powstające figury płaskie, w figurze przestrzennej
16 lis 18:53
Grześ:
Wewnątrz ostrosłupa powstanie nam trójkąt, o bokach 4,3 oraz przeciwprostokątnej x, która jest
wysokością ściany bocznej.
Jak prosto policzyć wynosi ona 5, ta wysokość ściany bocznej.
Teraz mamy daną ścianę boczna o wymiarach 6 podstawa i 5 wysokość.
Liczymy ramię ściany bocznej: d=
√33+53=
√34
Mamy długość ściany bocznej, zaraz przedstawię dalszy krok obliczeń
16 lis 18:58
Grześ:

Musimy obliczyć wysokość zielona ściany bocznej, która w naszym przekroju jest ramieniem
trapezu
Pole trójkąta wyraża się na dwa sposoby:
oraz
Porównujemy je:
| | 30 | |
Mamy już daną podstawę dolną 6, oraz dwa ramienia trapezu |
| |
| | √34 | |
Zaraz cią dalszy obliczeń, chwilka zastanowienia
16 lis 19:02
Grześ: I w tym momencie utknąłem, myślcie, bo nie mogę wykombinować jak policzyć podstawę górną
przekroju, lub wysokość jego
16 lis 19:05
voltage: To utknąłeś tam gdzie ja haha
16 lis 19:07
Grześ: Już wiem, kontynuuje obliczenia
16 lis 19:08
voltage: Oooo!
16 lis 19:09
voltage: Czyżby z podobieństwa?
16 lis 19:10
Grześ:

Korzystam nadal z rysunku z poprzedniego postu, liczę z Pitagorasa:
16 lis 19:11
Grześ:

Teraz wystarczy z podobieństwa wyznaczyć:
d=
√34
| | 18 | | 16 | | 96 | |
P=6(1− |
| =6* |
| = |
| |
| | 34 | | 34 | | 34 | |
Mamy górną podstawę
16 lis 19:18
Grześ: Teraz tylko wyliczyć wysokość tego trapezu

Chcesz to voltage zrobić
16 lis 19:19
voltage: Powiem Ci że tak średnio, aczkolwiek moge spróbować
16 lis 19:20
Grześ: Masz dane wszystko, podstawę dolną, podstawę górną i ramiona trapezu, teraz utwórz jakiś
trójkąt prostokątny i liczymy
16 lis 19:21
voltage: No już widzę
16 lis 19:23
Grześ: masz to voltage
16 lis 19:32
voltage: Podam wynik
16 lis 19:36
voltage: Nie wiem, może udało dojść Ci się do ładniejszej postaci
16 lis 19:38
voltage: Bardziej uproszczone
| | 6921 | |
h=√ |
|  Może da się dalej, ale ja już naprawdę nie mam siły |
| | 289 | |
16 lis 19:43
voltage: h≈
√23,95
16 lis 19:44
voltage: Czy potwierdzasz ten wynik?
16 lis 19:53