tabela
astral: w tabeli podane sa po dwie wartosci wielkosci zmiennych x i y, ktore sa odwrotnie
proporcjonalne. oblicz k i napisz wzor tej prpoporcjonalnosci.
−−−−−−−−−−−−−
y | 2k | 1+k
to u góry to ma byc tabela, mam nadzieje ze jest w miare przejrzysta
15 lis 21:48
astral: odswiezam, to zad ze zbioru zad podst.
15 lis 22:09
Basia:
skoro są odwrotnie proporcjonalne to
23*2k = 1*(1+k)
4k3=1+k /*3
4k=3+3k
k=3
23 → 6
1 → 4
15 lis 23:48
astral: nie rozumiem skąd się wzięło to równanie?
16 lis 20:07
forntaj: masz zależność jak spojrzysz na tabelke to widać(już po obliczeniu k),
że 2/3*2k=4 i 1*1+k=4 ==> x*y=4 wiec x=4/y lub y=4/x
2 gru 11:41