stosunek pól figur podobnych
marcin13519: Trapez o podstawach 2,5 i 10 podzielono odcinkiem równoległym do podstaw na dwa trapezy
podobne.Znajdz długość tego odcinka
15 lis 14:23
ewcia: oblicz skale podobieństwa tych trapezów
15 lis 14:44
marcin13519: ZRÓB TY
15 lis 14:58
:): no jakby wiedział jak to zrobić to by sie nie pytał.. jak masz dawać ewciu takie rady to lepiej
nic nie pisz
26 paź 14:45
Mila:

Trapez ABFE podobny do trapezu EFCD⇔
e
2=2,5*10⇔e
2=25
e=5
Dodatkowo wyjaśniam:
Skala podobieństwa
| | a | | 10 | |
k= |
| = |
| =2 (dłuższa podstawa trapezu ABFE i dłuższa podstawa trapezu EFCD) |
| | e | | 5 | |
| | e | | 5 | |
albo k= |
| = |
| (krotsza podstawa trapezu ABFE i krótsza podstawa trapezu EFCD) |
| | b | | 2,5 | |
Możesz też podać
26 paź 18:06