jak tO Zrobic>
john: Ile jest uczniów w klasie ,jesli wiadomo ,ze liczba utworzonych z nich uporzadkowanych trojek
jest 182 razy wieksza od liczby uczniów.
Jak to zrobic? jak cos to jest to z działu kombinatoryka
15 lis 18:42
Mateusz: Zauważ że mamy tu do czynienia z wariacjami bez powtórzeń i musimy znależć n czyli liczbę
elementów zbioru(liczbę uczniów) zgodnie z trescią zadania wiemy ze liczba utworzonych z nich
uporzadkowanych trojek jest 182 razy wieksza od liczby uczniów.co zapisujemy jako 182n
| | n! | |
V3n = 182n ale Vkn = |
|
|
| | (n−k)! | |
a więc
| | n! | |
182n= |
| rozpisz to teraz z definicji silni podpowiem ze w rezultacie otrzymasz |
| | (n−3)! | |
równanie kwadratowe które rozwiążesz
15 lis 21:01