Napisz wzór wielomianu
r20: Napisz wzór wielomianu W(x)=x4+ax3+bx2+cx+d, o którym wiadomo, że jej pierwiastkami są:
−√2, −1, 1, √2
15 lis 21:32
Grześ: Układ równań:
W(−√2)=0
W(−1)=0
W(1)=0
W(√2)
15 lis 21:34
Kejti: układasz cztery równania..
15 lis 21:34
Godzio:
Proponował bym jednak tak:
postać iloczynowa: W(x) = (x + √2)(x − √2)(x + 1)(x − 1) = (x2 − 2)(x2 − 1) = ...
wymnożyć i jest wynik
15 lis 21:36
Grześ: w sumie Godzio dobrze mówi, później tylko podać po kolei współczynniki, błyskotliwy chłopak
15 lis 21:37
Godzio:
nie ma to tamto, lubicie podróżować "z Warszawy do Poznania przez Paryż"
15 lis 21:37
Grześ: Pamiętam to pamiętam, te powiedzonko. Nie mam siły już myśleć, zostawiam to na dziś chyba
15 lis 21:38
mariusz: chyba nie ma takiej potrzeby ; )
ukladasz rownanie
wielomian zapisujeszw w postaci W(x)=(x−√2)(x+√2)(x+1)(x−1) i wyliczasz
15 lis 21:38
Kejti: pewnie.. przecież Paryż to takie pięknie miasto
15 lis 21:38
Godzio:
nawet nie trzeba podawać współczynników, pytają nas nie o nie, a o wzór
15 lis 21:38
Grześ: Dokładnie
15 lis 21:38
mariusz: kurde, jak zawsze spozniony
15 lis 21:38
r20: Dzięki Godzio ale po wymnożeniu nawiasów mamy x4−3x2+2. Jakie są wsp a i c
15 lis 21:49
Godzio: Napisz wzór wielomianu W(x)
gdzie masz coś a współczynnikach ?

ale jak bardzo chcesz to a = 0 i c = 0
15 lis 22:04
Gustlik: Godzio, właśnie chciałem to rozwiązać takim samym sposobem jak Ty, ale mnie ubiegłeś i do tego
podchwyciłeś moje powiedzonko określające okrężne metody. Pozdrawiam.
16 lis 00:14
Godzio:
16 lis 00:15