Pierwiastek
Monki: Może trochę głupie zadanie dam ale nie wiem czy jak wyliczyć takie coś
nie wiem czy ten pierwiastek się jakoś sumuje ? czy zostaje taki jaki jest
8√3 = 4+8+4√32 *2
15 lis 18:22
Monki: tam jest * R a nie dwa przepraszam za błąd
15 lis 18:24
aga: możesz dodać 4+8 więc
8
√3 = 12+4
√3/2 *2
Po prawej stronie skracasz przez 2 wiec zostaje
8
√3 = 12+4
√3
teraz mozesz odjac 4
√3 z obu stron więc
4
√3= 12
możesz podzielić przez 4
czyli
√3 = 3 i możesz podnieść do kwadratu
Więc 3 = 9
ja bym to tak zrobiła
15 lis 18:27
aga: ojojoj, to od nowa
15 lis 18:28
Boruc1c: 8√3 = 4+8+4√32*R /*2
16√3= 12+4√3+2R
16√3 − 4√3 − 12 = 2R
12√3 − 12 = 2R
R = 6√3 − 6
15 lis 18:34
aga: Na pewno dobrze? tam jest * a nie +
15 lis 18:36
Monki: w odpowiedziach w książce jest 2(
√3 −1) czyli gdzieś się pomyliłem już wcześniej czy z tego
wyniku 6
√3 −6 da się coś wyciągnąć przed nawias
15 lis 18:39
Monki: tak licze tym wzorem promień okręgu wpisanego w trójkącie prostokątnym
15 lis 18:40
aga: mozna podzielic przez 3 to wyjdzie 2√3−2 i wyciagnac 2 przed nawias 2(√3−1)
15 lis 18:42
Monki: ok czyli zadanie dobrze wyliczone dziękuje za pomoc
15 lis 18:43
Tomek.Noah: ....
16
√3=(12+4
√3)R
| | 4√3 | | 4√3(3−√3) | | 12√3−12 | |
R= |
| = |
| = |
| =2((√3−1) |
| | 3+√3 | | 6 | | 6 | |
15 lis 18:44