Wyznacz zmienną x jako funkcję y jeżeli:
nUmer: y=arcsin2(1−lnx)
Wydaje mi sie, że powinienem wymnożyć obie strony równania przez sinx, pozbywając się arcusa,
jednak nie wiem czy słusznie − nadto nie wiem jak się pozbyć kwadratu przy arcusie.
Proszę o pomoc.
15 lis 18:45
nUmer: Kombinuję w ten sposób
y=arcsin2(1−lnx)|:arcsin2
yarcsin2=1−ln(x)
yarcsin2 −1= −ln(x)|−1
1−yarcsin2 = ln (x)
jednak nie wiem co zrobić z tym ln
15 lis 18:54
nUmer: Szkoda, że nie można edytować wiadomości − dodam, że witryna jest świetna!
kontynuując moje rachunki
1−yarcsin2=ln (x)|e0
e1−yarcsin2=elnx
e1−yarcsin2=x
x =e(1−yarcsin2)
proszę o komentarz, ew. korekcję, bądź przedstawienie własnego sposobu na takie bestie
15 lis 19:00