naszkicuj wykres funkcji f ktora kazdej wartosci parametru...
matura2011: naszkicuj wykres funkcji f ktora kazdej wartosci parametru m przyporzadkowuje sume dwoch
pierwastkow rownania (m+1)x2−3mx+m+1=0
15 lis 05:11
gerbil: no to ja widzę to tak

1) szukamy wykresu funkcji f(m) = m
1 + m
2, gdzie m
1, m
2 to pierwiastki naszego
równania
2) mamy równanie kwadratowe, więc jego pierwiastkami będą :
>>> m
1 = (−b +
√Δ)/2a
>>> m
2 = (−b −
√Δ)/2a
3) zgodnie z założeniem naszej funkcji z pkt 1), interesuje nas suma m
1 + m
2, czyli
((−b +
√Δ)/2a) + ((−b −
√Δ)/2a) = −2b / 2a = −(b/a),
4) z równania w treści zadania otrzymujemy :
>>> a = m + 1
>>> b = −3m
5) wstawiamy do naszej "sumy" z punktu 3), co daje nam : −((−3m)/(m+1)) czyli 3m/(m+1)
6) ostatecznie wzór na funkcję sumy pierwiastków równania ma postać : f(m) = 3m / (m+1)
od razu widać, musimy wykluczyć z rozważań m = −1
7) mając w sumie tak prostą funkcję, szkicujemy wykres
15 lis 10:39
nikka: myślę, że powinny być jeszcze założenia :
m+1 ≠ 0
i Δ > 0 ( równanie kwadratowe ma rozwiązanie)
15 lis 10:44
nikka: a dokładnie Δ > 0 daje gwarancję istnienia dwóch różnych pierwiastków równania
15 lis 10:45
gerbil: nikka : fakt

dopiero przyjmująć m + 1 ≠ 0 można przeprowadzać takie "rozumowanie" jak przedstawione przez
moją skromną ososbę

Oczywiście należy sprawdzić po drodze, czy
√Δ jest większy od '0', żeby nie było jakiś
nieprzyjemności

Mój błąd, że o tym nie wspomniałem.
15 lis 11:53
Dave: Równanie (m+1)x2−3mx+m+1=0 to równanie zmiennej rzeczywistej x i parametru m więc
pierwiastkami równania nie mogą być m1 i m2. Szukasz więc funkcji f(m)= x1+x2, z warunkiem że
Δ>0.
28 cze 16:07