matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy!!
Łucja102:
pole podstawy graniastoslupa czworokatnego=16 cm kwadratowych. Obl objetosc graniastoslupa jesli jego przekatna ma dl 9 cm.
15 lis 15:32
dero2005:
Obliczamy krawędż podstawy a a =
√
16
= 4 obliczamy przekątną podstawy d d = a
√
2
= 4
√
2
Obliczamy wysokość h =
√
D
2
−d
2
=
√
49
= 7 Obliczamy objętość V = a
2
*h = 4
2
*7 = 112 cm
3
15 lis 17:31