2 zadanka które też sprawiają mi problem.
linh: jeszcze mam takie zadania z którymi mam problem:
1.Wyznacz pary liczb naturalnych (x ,y) spełniające równanie x2 − y2 = 12
2.
Liczby m i n są liczbami pierwszymi i m>n>2. Wykaż, że różnica kwadratów tych
liczb jest podzielna przez 4.
15 lis 00:58
Basia:
ad.1
x,y∊N
x2−y2 = (x−y)(x+y)
x,y∊N ⇒ x+y∊N i x−y∊N bo nie może być ujemna ani =0, bo wtedy iloczyn też byłby ujemny lub
równy 0, a jest =12
(x−y)(x+y)=12 czyli x−y i x+y muszą być naturalnymi dzielnikami 12
i oczywiście x−y < x+y
czyli mamy możliwości:
x−y=1
x+y=12
x−y=2
x+y=6
x−y=3
x+y=4
trzeba rozwiązać te trzy układy równań
15 lis 01:03
Basia:
m,n liczby pierwsze czyli na pewno całkowite nieparzyste
m = 2k+1
n = 2l+1
gdzie k,l∊C
m2−n2=(m−n)(m+n) = (2k+1−2l−1)(2k+1+2l+1) =
(2k−2l)(2k+2l+2) = 2(k−l)*2(k+l+1) = 4(k−l)(k+l+1)
k,l∊C ⇒ k−l∊C i k+l+1∊C
czyli m2−n2 = 4*liczbacałkowita czyli jest podzielne przez 4
15 lis 01:07
Basia:
ad.1
pamiętaj, że x,y ∊N
rozwiązanie w liczbach naturalnych ma tylko jeden z tych układów
15 lis 01:10
linh: dzieki dzieki dzieki Basiu

Dostałem pochwałę w szkole dzięki Tobie, nauczycielka
powiedziała że jak dalej będę się starał to niedługo dostanę ocenkę
15 lis 17:33