pole powierzchni i objetość proszę o pomoc, zadanie na jutro
paula: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 12 cm i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objetość tego
graniastosłupa.
15 lis 11:50
dero2005:Dane: D = 12 cm
α = 30°
Obliczasz wysokość h
hD = sin 30° = 12
h =D2 = 6 cm
Obliczasz przekątną podstawy d
d=√D2−h2 = √108 = 2√27 cm
Obliczasz krawędż podstawy a
d√2
a =
= √54 cm
2
Obliczasz objętość
V = a2h = √542*6 = 324 cm3
Obliczasz pole powierzchni
P = 2a2 + 4ah = 2√542 + 4*√54*6 = 108 + 26√54 cm2
Wyniki należałoby sprawdzić