obliczanie z wykresu...
Bezradna z fizyki:

Na rysunku przedstawiono wykres zależności szybkości pewnego pojazdu od czasu− v(t).Oblicz:
a) drogę przebytą przez pojazd
b) wartość przyspieszenia podczas ruchu przyspieszonego
c) szybkość średnią tego pojazdu
Jednostki
v[m/s]
t[s]
15 lis 18:04
Grześ: Droga jest to po prostu pole pod wykresem.
Wystarczy, że policzysz poe obu trójkątów i kwadratu i masz obliczoną drogę
15 lis 18:09
Grześ: Teraz co do 2) podpunktu
Δt=2
Δv=2
15 lis 18:10
Grześ: A co do c) podpunktu, to:
t=6
s(drogę) wyliczysz z podpunktu a)
15 lis 18:11
Bezradna z fizyki: dzięki...

a mógłbyś jednak policzyć te podpunkty, bo nie za bardzo wiem, o które trójkąty
chodzi...
15 lis 18:15
Grześ: Chodzi o cała figurę między linią wykresu prędkości v, a linią osi OX (t)
15 lis 18:16
Grześ:
15 lis 18:17
Bezradna z fizyki: aha... no dobra chyba sobie poradzę... dzięki
15 lis 18:18
Grześ: Spoko, nie ma tu zbyt skomplikowanych obliczeń
15 lis 18:19
Bezradna z fizyki: no cóż, może dla ciebie.....
15 lis 18:22