Rozwiąż nierówność
DORIS: Rozwiąż nierówność:
−x4−6x3−8x2≥0
Proszę o pomoc:(
15 lis 20:50
Jack:
x2 przed nawias i delta.
15 lis 20:51
ce es: x2(x−6x+8)≥0
x1=0
x2=−2
x3=−4
odp x∊<−4,−2>∪<0,+∞)
15 lis 20:56
DORIS: x2(−x2−6−8)=0
Δ=2
x1=2
x2=4
Dobrze? Jack plis
15 lis 20:56
DORIS: przy 6 zjadłam x
15 lis 20:58
Gustlik: Do ce es'a:
Powinno być tak:
−x
2(x
2+6x+8)≥0
x=0 jest
dwukrotnym pierwiastkiem, bo masz czynnik x
2 i wykres
odbije się od
osi w tym pierwiastku − przy pierwiastkach o parzystej krotności wykres odbija się od osi −
patrz zasady rozwiazywania nierówności wielomianowych
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html 
!
Δ=36−4*1*8=36−32=4
√Δ=2
Moim zdaniem będzie x€<−4, −2>, bo współczynnik kierunkowy wielomianu (pierwszy wyraz) jest
ujemny, a więc prawe ramię wykresu jest skierowane w dół, idąc od prawej w x=0 wykres się
odbija, a więc z powrotem na minus, przetnie oś x w −2 i −4 i tylko miedzy −2 a −4 pójdzie na
górę.
16 lis 00:46
Godzio:
A może jednak x ∊ <−4,−2> ∪ {0}

?
16 lis 00:49
Gustlik: Słusznie, Godzio, po prostu mam problem z rysowaniem na tej stronie, bo coś mi wtedy zawiesza
kompa i bez rysunku tego nie zauważyłem. Masz rację, jest ≥0, a więc obszar rozwiazań obejmuje
punkty na osi i "łapie" 0. Gdybym mógł to narysować, to bym to zauważył i zaznaczył
zamalowanką kropą. Pozdrawiam.
16 lis 01:43
majka: rozwiąż równanie i nierówność
a) /3x−4/=5
b) /−2x+2/∠6
16 lis 07:36
majka: Proszę o pomoc


Na podstawie definicji zbadaj monotoiczność funkcji
a) f(x)=3x−5
b) f(x)=−2x+4
16 lis 07:39