Oblicz granice ciągu
siwy: √n(2n−√4n2−1
Ten pierwiastek w środku kończy się za 1. Ma ktoś pomysł jak to zrobić?
15 lis 11:41
brg: a nawias ?
15 lis 11:55
siwy: Nawias zamyka się za pierwiastkiem, tym na dole. Sorry za niedopatrzenie
15 lis 11:58
Tomek.Noah: √n(2n−√4n2)−1 tak?
15 lis 12:09
15 lis 12:10
siwy: Nie, to ma wyglądać w ten sposób:
√n(2n−√4n2−1). Możesz napisać jak ci wyszło i jak do tego doszedłeś ? W odpowiedziach
jest 0,5 , a mi z twierdzenie o trzech ciągach za nic nie chce tyle wyjść.
15 lis 13:13
nikka: a na pewno ten przykład jest dobrze przepisany ... coś mi tu nie gra...
czy √4n2 = 2n ?
15 lis 13:25
siwy: n(2n−
√4n2−1) To jest pod głównym pierwiastkiem

. Tak dobrze przepisałem .
15 lis 13:29
Tomek.Noah: nikka n∊N+
√4n2=√2*n
15 lis 13:37
nikka: zapis był ciut nieczytelny

aczkolwiek jak
√4 =
√2 ?
15 lis 13:41
Tomek.Noah: aaa sry racja
15 lis 13:44
Tomek.Noah: | | √2 | |
napewno 0,5 wychodzi bo mi wyszlo |
| |
| | 2 | |
15 lis 13:48
nikka: a mnie 2
15 lis 13:51
nikka: czy mógłby ktoś zweryfikować ile będzie wynosić ta granica?
15 lis 15:05
Basia:
to jest tak
zewnętrzny pierwiastek zastąpiłam, żeby było widać co i jak
[n(2n−
√4n2−1)]
12
nie ma zmiłuj się ,mnożymy i dzielimy przez
2n+
√4n2−1
oczywiście pod pierwiastkiem
| | 4n2−4n2+1 | |
= [n* |
| ]12 |
| | 2n+√4n2+1 | |
| | 1 | | 1 | |
[ |
| ]12 → [ |
| ]12 = |
| | 2(1+√1+14n2) | | 2(1+√1+0) | |
15 lis 15:12
Basia:
nikka piszesz i masz
15 lis 15:13
nikka: dzięki Basiu − zastanawiałam się czy faktycznie konieczne jest tu tw. o 3 ciągach , pomysł
miałam dobry, ale trochę przedobrzyłam i wyszedł inny wynik
15 lis 15:16
nikka: czy w mianowniku pod pierwiastkiem nie powinien być '−' ?
15 lis 15:20
Basia:
powinien 4n2−1
to oczywiście niczego nie zmienia
15 lis 15:30
Tomek.Noah: Widzisz Basiu wynik wczesniej wyszedl mi jak tobie ale to sobie tylko wyobrazilem co i jak,
natomiast jak sobie zapalilem

to przelaczyl mi sie tok myslenia na "chlopski rozum" i
| | 1 | |
spialem obliczenia i wyszlo mi |
| tak jak w odpowiedziach  |
| | 2 | |
15 lis 15:51
Tomek.Noah: A oto obliczenia

bede opuszczal limesy
√n(2n−√4n2−1)
| √2n2−√4n4−n2√2n2+√4n4−n2 | |
| = |
| √2n2+√4n4−n2 | |
| | √(2n2−√4n4−n2)(2n2+√4n4−n2) | |
= |
| = |
| | √2n2+√4n4−n2 | |
| | √4n4−4n4+n2 | | √n2 | |
= |
| = |
| = |
| | √2n2+√4n4−n2 | | n√2+√4−1n2 | |
| n | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| n√2+√4−1n2 | | √2+√4 | | 2 | |
15 lis 16:01
Basia:
tak ja na samym końcu przepisałam z błędem
√12*2=
12
15 lis 16:22
15 lis 16:28