matematykaszkolna.pl
chemia karolajn: chemia nazewnictwo soli Witam otóż mam problem z rozwiązaniem zdania. Mam podane nazwy soli przy pomocy których mam napisać ich wzory. Przykład azotan magnezu O ile problemu nie mam tu np z magnezem, który ma stałą wartościowość, to jaką mam napisać wartościowość azotanu ? azotan III czy azotan V ?
15 lis 16:00
Mateusz: azotanV ta sol pochodzi od kwasu azotowego(V) czyli HNO3 wywalam tylko wodory dopisuje magnez pamiętajac ze magnez jest dwuwartosciowy zapisuje Mg(NO3)2 tak samo z azotanem (III) HNO2 kwas azotowy(III) postępujesz tak samo
15 lis 16:30
karolajn: tzn, ze jak nie mam w poleceniu podanej wartościowości reszty kwasowej np. azotanu, to rozpatruje wszystkie warianty ?
15 lis 16:50
Mateusz: no raczej tak ale masz tylko dwa albo azotan(III) lub azotan(V) prznajmniej jesli chodzi o szkołe srednią to tylko wzory tych azotanów powinniscie umiec zapisac wartosciowosc metalu mozna łatwo ustalic np azotan(V) wapnia wapn lezy w II grupie więc jest dwuwartosciowy a więc wzór tej soli to Ca(NO3)2 natomiast jak masz napisane ze np napisz wzór sumaryczny azotanu wapnia to zazwyczaj chodzi o azotan(V) wapnia ale teraz juz zazwyczaj w zadaniu podają wartosciowosc reszty kwasowej więc problemu nie ma
15 lis 18:18