rozwiaz rownanie m^2x=25x+m+5 w zaleznosci od parametru m
arkadiusz s: rozwiaz rownanie m
2x=25x+m+5 w zaleznosci od parametru m
z gory dziekuje za odpowiez, prosze o rozwiazanie krok po kroku
15 lis 08:32
Mateusz: mamy tu równanie kwadratowe i teraz trzeba wiedziec kiedy takie równanie ma dwa rozwiązania
jedno lub wcale ich nie ma zbadaj dla tych przypadków tzn wyznacz takie m aby rownanie miało
dwa pierwiastki miało 1 pierwiastek i takie m zeby równanie ich nie miało
chociaz w zadaniu powinny byc podane dokładniejsze załozenia ale ok.
15 lis 09:21
gerbil: jeśłi się nigdzie nie pomyliłem to leci to tak:
1) zał.: m=0
0 = 25*x + 5
−25*x = 5
x = 5 / (−25)
x = −(1/5)
2) zał.: m≠0
m
2x = 25x + m + 5
m
2x−25x = m+5
x(m
2−25) = m + 5
x = (m+5) / (m
2 − 25) >>> stąd m≠5 i m≠(−5) bo nie wolno dzielić przez zero

x = (m + 5) / ( (m − 5) (m + 5) )
x = 1 / (m−5) , co dla m=0 daje x = −(1/5) czyli zgodnie z wynikiem dla m=0
chyba tyle
15 lis 09:38
Basia:
prawidłowa odpowiedź brzmi:
dla m= −5
x*0=0
0=0
równanie tożsamościowe
równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
dla m=5
x*0=10
0=10
sprzeczność
równanie nie ma rozwiązania
dla m≠ −5 i m≠5
równanie ma jedno i tylko jedno rozwiązanie
15 lis 11:15