Pomocy :<<
agu: W podstawie graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 5 cm
i 12 cm. Powierzchnia boczna tego graniastosłupa po rozwinięciu jest kwadratem. Oblicz pole
powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa.
Proszę o pomoc : <
15 lis 19:23
voltage: Z czym masz problem?
15 lis 19:32
voltage: Oblicz najpierw trzeci bok podstawy
15 lis 19:33
agu: A potem?
15 lis 19:36
voltage: Zauważ że Pb jest kwadratem czyli wysokość graniastosłupa musi być równa obwodowi podstawy
15 lis 19:37
agu: a wzór na pc to jest 2Pp+4aH czy jest inny wzór?
15 lis 19:42
voltage: Wzór na Pc to 2Pp+ Pb
15 lis 19:43
voltage: Jestem ciekawy co oznacza to 4aH u Ciebie?
15 lis 19:45
agu: Tylko, że nie wiem skąd Pp wziąć?
15 lis 19:45
voltage: | | 1 | |
Ze wzoru na P trójkąta P= |
| ah  |
| | 2 | |
15 lis 19:46
agu: No to pc mam

a V tp Pp * H prawda?
15 lis 19:50
voltage: Tak
15 lis 19:51
agu: Dzieki : D!
A mogłabym liczyć jeszcze na Twoją pomoc w innych zadaniach?
15 lis 19:52
voltage: Jasne jeśli dam radę
15 lis 19:53
agu: Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokatnego jest równa 90. Oblicz
wymiary graniastosłupa, wiedząc, że suma długości wszystkich jego krawędzi jest równa 48
15 lis 19:55
voltage: W podstawie masz kwadrat czyli możesz "stworzyć" takie równanie 8a +4b=48. wiesz też że Pc=90
Wzór na Pc to 2Pp+pb, czyli w tym przypadku 2a2+4ab=90
Masz więc dwa równania, wystarczą do rozwiązania
15 lis 19:59
agu: Układem równań je rozwiązać czy jak?
15 lis 20:03
voltage: Tak układem, dojdziesz do funkcji kwadratowej
15 lis 20:04
voltage: Wyszło Ci coś?
15 lis 20:30