Logrytmy
Godzio:
Zad. 1
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 2log(x + 3) = log(mx) matylko
jedno rozwiązanie
No to ja robię tak:
x > − 3
mx > 0 ⇒ m > 0 i x > 0 lub m < 0 i x∊(−3,0)
log(x2 + 6x + 9) = log(mx)
x2 + 6x + 9 = mx
x2 + x(6 − m) + 9 = 0
Δ = 36 − 12m + m2 − 36 = m2 − 12m = m(m − 12) = 0 ⇒ m = 0∉D lub m = 12
Odp: m =12
A ja w odpowiedzi mam: m = 12 lub m ∊ (−∞,0) −− skąd się to wzięło ?
Zad. 2
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie:
log[(m + 4)x] = log(x2 + 2x) ma tylko jedno rozwiązanie ujemne,
I tutaj już nie mam pojęcia jak to zrobić
15 lis 20:09
Andrzej: Masz tu nie zwyczajne równanie kwadratowe, ale równanie kwadratowe z zawężoną dziedziną. Jedno
rozwiązanie będzie więc nie tylko wtedy, kiedy Δ=0, ale także wtedy kiedy "czyste" równanie
miałoby 2 rozwiązania, ale jedno z nich nie należy do dziedziny.
15 lis 20:21
ce es: czego nie wiesz w drugim zadaniu to Ci powiem? założeń czy co?
15 lis 20:23
ce es: trzeba zaznaczyć, że po za warunkiem Δ=0 x1*x2>0 oraz x1+x2<0
15 lis 20:24
Godzio:
ce es możesz to zrobić w takim razie ?
Odp. to : m ∊(−∞,4); x = m + 2
15 lis 20:58
Godzio:
Dzięki
Andrzej doszedłem to właściwego rozwiązania
15 lis 21:01
Tomek.Noah: Godzio dla Ciebie

lg[(m+4)x]=lg(x
2+2x)
(m+4)x>0 ⋀ x
2+2x>0
[x∊(−
∞−2)u(0+
∞) ⋀ m>−4 ⋀x>0] V [x∊(−
∞,−2)u(0,+
∞) ⋀ m<−4 ⋀ x<0]
po rozwiazaniu dwuch alternatyw mamy
[x∊(o,+
∞) ⋀ m∊(−4,+
∞)] V [x∊(−
∞,−2) ⋀ m∊(−
∞,−4)]
majac "dziedzine" wracamy do rownosci gdzie opuszczamy logarytmy dziesietne
(m+4)x=x
2+2x
x
2+2x−(m+4)x=0
x
2+(2−m+4)x=0
x(x−2−m)=0
x=0 v x=m+2
pamietamy poleceni ze x ma byc mniejszy od zera czyli x=0 odpada ale pamietamy dalej

ze x ma
byc mniejszy od zera mniejszy od zaera jest dla dziedziny x∊(−
∞,−2) zatem x=x+2

wkoniukcji
bylo ze m<−4 zatem odp m<−4 i x=m+2 i mamy wiem ze zle wytlumaczylem ale tu trzeba logicznego
myslenia sprawa dedukcji mysle ze jakos do tego dojdziesz

poliglota nie jestem, wybacz
15 lis 23:44
Godzio:
Szczerze powiedziawszy to doszedłem do rozwiązania tyle że trochę inną drogą

ale dzięki
16 lis 00:04