Zadania z chemii
petrcech2: 1)Ile cm3 dwumolowego roztworu HNO3 należy użyć do przygotowania 400 cm3 0,4 molowego roztworu
kwasu azotowego?
2)Jaką objętość wody i stężonego kwasu solnego o parametrach c=36%,d=1,18 g/cm3 należy użyć aby
sporządzić 0,5dm3 10% roztworu o parametrach C=10%,d+1,059cm3?
3)Ile dwumolowego roztworu kwasu solnego potrzeba do zobojętnienia 10g stałego NaOH?
15 lis 11:57
Mateusz: 1 i 2 skorzystaj z reguły krzyża stężeń lub inaczej reguły mieszania roztworów o różnych
stężeniach
a*A+b*B= (a+b)*C
a−masa lub objętosc roztworu o stężeniu A
b−masa lub objętosc roztworu b o stężeniu B
C−stężenie nowego roztworu
pamiętaj ze jezeli mamy do czynienia z objętoscią roztworów to ich stęzenia muszą byc wyrazone
w stezeniu molowym natomiast jak mamy podane masy roztworów to ich stężenia muszą byc wyrazone
w stężeniu procentowym
w 2 zadani masz podaną gęstosc kwasu solnego więc jego objętosc obliczysz normalnie ze wzoru na
gęstosc
zad 3 wzór na stężenie molowe i napisz równanie reakcji zobojetniania
15 lis 12:55