Oblicz granicę ciągu
siwy: Może mi ktoś wytłumaczyć jak mam to zrobić ?
15 lis 15:48
Grześ: Wystarczy, że podstawisz tą jedynkę i normalnie policzysz
15 lis 15:51
siwy: No tak, ale po podstawieniu 1 wychodzi 0 a powinno być 2/3.
16 lis 18:55
siwy: Ma ktoś jakiś pomysł?
16 lis 22:39
Amaz:
dlacego zero? w liczniku mamy 2*(1)−1 = ?
16 lis 22:42
KM: | | 2x−1 | | 2−1 | | 1 | |
lim x→1 = |
| =lim x→1 |
| = |
| |
| | 2x2+x+1 | | 2+1+1 | | 4 | |
16 lis 22:44
Amaz:
No i tyle powinno wyjść, nie wiem jak Wy, ale ja nie widze "haczyka"
16 lis 22:45
siwy: Pomieszało mi się z innym zadaniem gdzie ciąg dążył do 0,5.

Sorry mój błąd macie jakiś
pomysł?Ppodstawieniu 1 wychodzi 1/4. Kurde, może błąd w druku? Tak się powinno rozwiązywać
takie zadania ? Wystarczy tylko podstawiać ?
16 lis 22:48
KM: No tak, jak masz granicę funkcji w punkcie to podstawiasz ten punkt do wzoru.
16 lis 22:49
KM: No tak, jak masz granicę funkcji w punkcie to podstawiasz ten punkt do wzoru.
16 lis 22:49
Basia:
o ile się da
tu nie podstawisz
16 lis 22:58
Tomasz : Proszę o pomoc w zadaniu
Liczby 1 i −1 są pierwiastkami wielomianu w określonego wzorem w(x)=2x3 − x2 +nx+m.
Znajdź trzeci pierwiastek
25 lis 19:53
Avc: W(1)=0
W(−1)=0
25 lis 19:57