lol
elcia: Z 27 klocków w kształcie sześcianów o krawędzi równej 2cm złożono duży sześcian. Oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej bryły powstałej z tego sześcianu, jeżeli z każdej
ściany wyjmiemy jeden środkowy klocek.
15 lis 14:12
Lako:
10 kwi 20:55
Lako:
10 kwi 20:55
getin:
Objętość
27 − 6 = 19 małych sześcianików
23 = 8cm3 − objętość małego sześcianiku
19*8 = 152cm3 − objętość bryły
Pole całkowite
Po złożeniu 27 sześcianików powstanie duży sześcian o boku a = 6cm
wyjęcie sześciu małych sześcianików z dużego sześcianu spowoduje pojawienie się dodatkowych 24
powierzchni kwadratowych o boku 2cm każda, których nie było w dużym sześcianie
PC = 6a2 + 24*22 = 6*62 + 24*4 = 216 + 96 = 312cm2
10 kwi 22:12
Maciess: Poprawiam
27−6=21 czyli V=168
10 kwi 23:09
getin:
racja, dzięki za czujność
11 kwi 10:10