W okrąg o promieniu r wpisano prostokąt, a następnie środki kolejnych boków połą
Ater: W okrąg o promieniu r wpisano prostokąt, a następnie środki kolejnych boków połączono
odcinkami. Jaki czworokąt otrzymano? Wykaż,że obwód tego czworokąta jest równy 4r.
15 lis 16:22
Basia:

jakie są trójkąty EAH,EBF,GCF GDH i co z tego wynika ?
jakie są odcinki AS i HE i co z tego wynika ?
15 lis 16:33
Ater: otrzymany czworakat jest rombem
15 lis 16:38
Basia:
owszem, a wiesz dlaczego ?
15 lis 16:38
Ater: jego przekątne (czyli długości boków prostokąta) przecinają się pod kątem prostym, a każdy bok
rombu jest równy długości połowy przekątnej prostokąta, dobrze mysle?
15 lis 16:44
Ater: juz wiem o co chodzi dziękuje Ci Basiu za podpowiedź
15 lis 16:50
Basia:
dobrze myślisz
można też tak
trójkąty: ESF, FSG, GSH i HSA są prostokątne i mają jednakowe przyprostokątne ⇒
są przystające ⇒ EF = FG = GH = HA i EF||AC||GH i FG||BD||HA ⇒
EFGH jest rombem
EF=FG=GH=HA = 12AC = 12*2r = r
Ob = 4r
15 lis 16:55