Basia:
m+1≠0 ⇔
m≠−1
Δ=(−2)
2−4(m+1)(m−1) = 4−4(m
2−1) = 4−4m
2+4 = 4m
2+8
Δ>0 dla dowolnego m czyli
dla dowolnego m mamy 2 różne pierwiastki
skoro x
1,x
2∊(0,2) ⇒
odcięta wierzchołka paraboli p∊(0,2)
stąd:
i
m+1>0
i
ponieważ z pierwszego już wiadomo, że m+1>0 ⇒
m>0
ponieważ m+1>0 ⇒ ramiona paraboli są skierowane do góry ⇒
f(0)>0 i f(2)>0
f(0)=m−1>0 ⇔
m>1
f(2) = 4(m+1)−8+m−1=5m−4>0 ⇔
m>45
zbierz teraz te warunki oznaczone na niebiesko
one muszą być spełnione wszystkie równocześnie
jakie więc musi być m ?