15 lis 21:38
Ewelina: Pomocy...jutro mam z tego kartkówkę.
15 lis 21:42
jacek: | | 512(9−5)*(23)3 | | 512*4*29 | |
a) |
| = |
| = skończ sama |
| | 29*(54)3 | | 29*512 | |
15 lis 21:49
jacek: | | 64(63*5+63) | | 63*5+63 | | 63(5+1) | |
b) ....= |
| = |
| = |
| =6*6=36 |
| | 66 | | 62 | | 62 | |
15 lis 21:56
jacek: W podpunkcie a) wyłączasz wspólny czynnik 512 przed nawias, 8=23, 625=54
w b) wspólny czynnik to 64, później skracamy 64 i 66, następnie wyłączamy 63 przed nawias
15 lis 22:01
jacek: w c) wyłącz 712 przed nawias, w mianowniku wykonaj wskazane działania i później 712 skróć
15 lis 22:06
Ewelina: w przykładzie a to tak ma być
29(53−2)i w mianowniku nie wiem jak to policzyć?
15 lis 22:09
Ewelina: musiałam odświeżyć stronę
15 lis 22:10
Ewelina: a jak się właśnie mnoży i dzieli−odejmuje i dodaje?
15 lis 22:11
jacek: | | 8*315−32*312 | | 8*315−314 | |
do d) |
| = |
| =
|
| | 46*314 | | 46*314 | |
Wyłącz 3
14 przed nawias i skończ sama. Powodzenia.
15 lis 22:14
jacek: w a) 29 i 512 skraca się i wynik będzie 4
15 lis 22:16
Ewelina: no tak
15 lis 22:19
jacek: Jeżeli mnożysz potęgi o tej samej podstawie to wykładniki dodajesz , jeżeli dzielisz potęgi o
tej samej podstawie to wykładniki odejmujesz
15 lis 22:20
jacek: np. 32*312=32+12=314
15 lis 22:22
Ewelina: a jak jest np 52*713 to jak policzyć?
15 lis 22:25
jacek: Czy poradzisz sobie dalej? Czy coś jeszcze wytłumaczyć?
15 lis 22:25
Ewelina: w c w liczniku będzie 7
12(3+4+7) a w mianowniku (7
4)
3,czyli 7
12 czy źle to robie
15 lis 22:27
jacek: to z c) ?
15 lis 22:28
jacek: nie
15 lis 22:28
Ewelina: przykład c)
15 lis 22:28
jacek: w nawiasie będzie (3+4)
15 lis 22:29
Ewelina: dobrze czy źle
15 lis 22:29
Ewelina: ale jest 2 * po 712
15 lis 22:29
jacek: w mianowniku dobrze
15 lis 22:29
Ewelina: czyli tego się nie pisze
15 lis 22:29
Ewelina: czyli 712*(3+4) w liczniku
15 lis 22:31
Ewelina: skróci sie 712 i zostanie 7 tak?
15 lis 22:32
jacek: dla 712*3+4*712 wspólne jest 712 jeżeli wyłączymy przed nawias będzie 712(3+4)
15 lis 22:32
jacek: tak 7
15 lis 22:33
Ewelina: to już wiem tylko 7
12 się mnoży czy co z (3+4)

?
15 lis 22:34
Ewelina: ok
15 lis 22:34
jacek: to kończymy d) ?
15 lis 22:34
Ewelina: tak
15 lis 22:35
Ewelina: tu też trzeba wyciągnąć przed nawias 314
15 lis 22:36
Ewelina: czyli wyjdzie 314(8−3) w liczniku tak?
15 lis 22:39
jacek: wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias polega na napisaniu tego co jest wspólne dla np.
dwóch wyrażeń przed nawiasem, a to co zostaje piszemy w nawiasie np. 3x+5x=x(3+5)
15 lis 22:41
jacek: w nawiasie będzie (8*3−1)
15 lis 22:42
jacek: 315=314*3
15 lis 22:43
Ewelina: i skróci się 314 i wyjdzie 5/46
15 lis 22:44
jacek: w liczniku będzie 314(8*3−1), jeśli pomnożyłabyś 314 przez nawias to musisz otrzymać to co
wcześniej czyli 8*315−314
15 lis 22:47
Ewelina: a w mianowniku?
15 lis 22:47
Ewelina: skróci się 3
14
15 lis 22:48
jacek: skąd 5 będzie 23/46
15 lis 22:48
jacek: czyli 1/2
15 lis 22:48
Ewelina: czyli się skróci 314 potem to w nawiasie i the end...
15 lis 22:50
jacek: 314 tak skróci się
15 lis 22:50
jacek: Czy może coś jeszcze wyjaśnić? Powodzenie na kartkówce.
15 lis 22:51
Ewelina: Wielkie dzięki za przewałkowanie tego....
15 lis 22:53
jacek: Miło mi że mogłem pomoc
15 lis 23:00