stężanie procentowe
kix: Z 1000 gram 12 procentowego roztworu soli kuchennej odparowano 14,5 dkg wody, a następnie
dosypano 12,5 dkg soli. Jakie stężenie procentowe ma otrzymany roztwór?
15 lis 20:20
Mateusz: 1000g→1kg a więc jesli odparowalismy z roztworu wodę to jego stężenie wzrosło zmieniła nam sie
masa roztworu ale masa soli pozostała ta sama czyli masa roztworu zmalała o
1kg−0,145kg = 0,855kg
| | C%*mr | |
ze wzoru na stężenie procentowe licze mase soli w roztworze ms= |
| = 0,12kg
|
| | 100% | |
dodajemy do tego 0,125kg czyli stężenie procentowe roztworu wynosi
15 lis 21:27
dero2005:
W 1000 g roztworu 12% jest 120 gram soli i 880 g wody
Po odparowaniu 145 g wody zostało roztworu 855 g
po dosypaniu 125 g soli było roztworu 980 g w tym soli w nim 120+125 = 245 g
Stężenie roztworu
p = 245980*100 = 25%
15 lis 21:33
Grześ: Fakt, Mateusz zapomniałeś dodać tych 125g jeszcze do ogólnej masy roztworu, mały błąd przy
pracy się zdarza
15 lis 21:36
dero2005: Mateusz Było 1000 g, najpierw ubyło 145 g a potem przybyło 125 g czyli na końcu było 980 g
roztworu a nie 855 g
15 lis 21:41
Grześ: tak jest dero, Mateusz napewno niewyspany, siedzi tu już długo lub miał ciężki dzień.
15 lis 21:43
Mateusz: tez fakt zapomniałem o takim drobiazgu
15 lis 21:54