lb
KM: Jak obliczyć granicę
lim n→∞
√2*
4√2*...*p2n{2}
to ostatnie to pierwiastek stopnia "2n" z 2

ale nie chce mi wejść
15 lis 18:57
Avc: √2*4√2*...*p2n{2}=21/2*21/4*21/6*...*21/2n=21/2+1/4+1/6+...+1/2n
lim (1/2+1/4+1/6+...+1/2n) = ∞
n→∞
15 lis 23:24
KM: Niestety odpowiedź to 2.
15 lis 23:26
Basia:
12+14+16+....+12n =
12(1+12+13+...+1n)
to co jest w nawiasie to szereg harmoniczny rozbieżny do +∞
nie ma błędu w rozumowaniu Avc
sprawdź treść zadania
a w odpowiedziach też bywają błędy (częściej niż myślisz)
15 lis 23:30
Avc: A to dziwne, bo z tego wynikałoby, że:
lim (1/2+1/4+1/6+...1/2n) = 1
1/2+1/4+1/6+1/8≈1.04 > 1
15 lis 23:32
KM: Z tego co widzę, w tej książce są same błędy
15 lis 23:34
Basia:
same na pewno nie
to Krysicki, Włodarski ? tam jest kilkanaście błędów w odpowiedziach (i to wyraźnie
drukarskich) na kilkaset albo i ponad tysiąc zadań
15 lis 23:39
KM: Nie, Banaś Wedrychowicz
15 lis 23:45
Tomek.Noah: pewnie wzeili w ksiazce blednie ze to szereg geometryczny
15 lis 23:59
fred: a może to ostatnie to pierwiastek stopnia 2n z 2? Wtedy odpowiedź jak najbardziej by się
zgadzała
16 lis 00:07