matematykaszkolna.pl
Przesunięcie wykresu wzdłuż osi OX z wartoscia bezwzgledna ysiulec: rysunekMam funkcję y=|2x|. Przesunięcie wykresu OX Muszę narysować wykres funkcji stosując odpowiednie przemieszczenie. Działania są z działu konkretnie o przesuwaniu wykresu wzdłuż osi OX, jednak podpunkt b) wydaje mi się podejrzany tj. nie do końca wiem jak go przesunąć. dwa przykłady: a) y = |2 (x + 2)| b)y = |2x + 2| a) to logiczne, o 2 jednostki w prawo b) −−−−−−−−−− Bardzo podobne: Mam wykres funkcji f(x) = |3x| a) g(x) = 3|x − 1| b) g(x) = |3x − 6| Nie potrafię dostrzec różnicy w tych przykładach, a książka do matematyki nie posiada w odpowiedziach gotowce jak wykres po przesunięciu ma wyglądać. Gdyby był ktoś tak miły pomóc emotka
15 lis 19:29
ysiulec: Drobna wpadka − a) o 2 jednostki W LEWO wzdłuż osi OX.
15 lis 19:30
Grześ: Wyłącz sobie 2, lub 3 przed nawias, z liczbami naturalnymi tak mozna w wartości bezwzględnej emotka
15 lis 19:33
ysiulec: @Grzes na to nie wpadlem emotka czyli dla y=|2x + 2| bedzie: y=|2(x + 1)|
15 lis 19:35
Grześ: Dokładnie, jak chcesz to śmiało zapisz tak: 2Ix+1I, naprawde, nie bój się Z liczbami ujemnymi całkowitymi już tak nie wolno, ale z naturalnymi można
15 lis 19:37
ysiulec: a) g(x) = 3|x − 1| b) g(x) = |3x − 6| dla b) bede mial g(x) = |3(x − 2)|, to jeszcze proste. A a) g(x) = 3|x − 1| dla f(x)=|3x| ? Tu już troche mam problem z "rozkminieciem" ocb. emotka
15 lis 19:39
Grześ: Zrób tak jak ja mówiłem, od razu zauważysz przesunięcie emotka
15 lis 19:40
ysiulec: Nie zauwazylem wczesniejszego postu. Czyli na logike: 2|x+1| = |2(x+1)| 3|x−1| = |3(x(−1)| Pod warunkiem, ze wyrazenie ∊ℕ
15 lis 19:41
Grześ: chodzi mi, żę np.: I2x+2I=2Ix+1I tutaj 2∊N ale np. dla I−3x−3I=−3Ix+1I jest źle
15 lis 19:42
ysiulec: Ok, juz rozumiem. Dzieki za poswiecony czas − pozdrawiam!
15 lis 19:43
Grześ: Nie ma sprawy, też pozdrawiam emotka
15 lis 19:45