Przesunięcie wykresu wzdłuż osi OX z wartoscia bezwzgledna
ysiulec:

Mam funkcję y=|2x|.
Przesunięcie wykresu OX
Muszę narysować wykres funkcji stosując odpowiednie przemieszczenie. Działania są z działu
konkretnie o przesuwaniu wykresu wzdłuż osi OX, jednak podpunkt b) wydaje mi się podejrzany
tj. nie do końca wiem jak go przesunąć.
dwa przykłady:
a) y = |2 (x + 2)|
b)y = |2x + 2|
a) to logiczne, o 2 jednostki w prawo
b)

−−−−−−−−−−
Bardzo podobne:
Mam wykres funkcji f(x) = |3x|
a) g(x) = 3|x − 1|
b) g(x) = |3x − 6|
Nie potrafię dostrzec różnicy w tych przykładach, a książka do matematyki nie posiada w
odpowiedziach gotowce jak wykres po przesunięciu ma wyglądać.
Gdyby był ktoś tak miły pomóc
15 lis 19:29
ysiulec: Drobna wpadka − a) o 2 jednostki W LEWO wzdłuż osi OX.
15 lis 19:30
Grześ: Wyłącz sobie 2, lub 3 przed nawias, z liczbami naturalnymi tak mozna w wartości bezwzględnej
15 lis 19:33
ysiulec: @Grzes na to nie wpadlem

czyli dla y=|2x + 2| bedzie:
y=|2(x + 1)|
15 lis 19:35
Grześ: Dokładnie, jak chcesz to śmiało zapisz tak:
2Ix+1I, naprawde, nie bój się

Z liczbami ujemnymi całkowitymi już tak nie wolno, ale z naturalnymi można
15 lis 19:37
ysiulec: a) g(x) = 3|x − 1|
b) g(x) = |3x − 6|
dla b) bede mial g(x) = |3(x − 2)|, to jeszcze proste.
A a) g(x) = 3|x − 1| dla f(x)=|3x| ?
Tu już troche mam problem z "rozkminieciem" ocb.
15 lis 19:39
Grześ: Zrób tak jak ja mówiłem, od razu zauważysz przesunięcie
15 lis 19:40
ysiulec: Nie zauwazylem wczesniejszego postu.
Czyli na logike:
2|x+1| = |2(x+1)|
3|x−1| = |3(x(−1)|
Pod warunkiem, ze wyrazenie ∊ℕ
15 lis 19:41
Grześ: chodzi mi, żę np.:
I2x+2I=2Ix+1I tutaj 2∊N
ale np. dla I−3x−3I=−3Ix+1I jest źle
15 lis 19:42
ysiulec: Ok, juz rozumiem. Dzieki za poswiecony czas − pozdrawiam!
15 lis 19:43
Grześ: Nie ma sprawy, też pozdrawiam
15 lis 19:45