wzory redukcyjne
as: Może mi ktoś powiedzieć dlaczego :
sin145=sin(180−35)=sin35
ale
ctg300=ctg(360−60)=−ctg60
chodzi mi o to kiedy bierzemy ten minus a kiedy nie.
albo dlaczego
tg281=tg(270+11)=−ctg11
15 lis 21:00
Nikt: to wszystko zależy od cwiartki w ktorej leży kat.
15 lis 21:04
as: ale ktory kat? ten pierwszy? czy ten juz wyprowadzony?
15 lis 21:06
15 lis 21:22
as: Wlasnie sobie przypomnialem co bylo na lekcji i juz czaje. Tylko zastanawialem sie czy tak
moze byc bo wychodzi ze te wzory w ogole nie sa potrzebne wystarczy logiczne myslenie. Czyli
tak moze byc? A moze ktos jeszcze powiedziec czy istnieje ctg(−900)? Bo na kalulatorze
wychodzi ale przeciez nie ma ctg 180 stopni.
15 lis 21:26
Gustlik: Święty, dobrze to zrobiłeś, chciałem dać tu link do mojego postu. Pozdrawiam
16 lis 00:29
Zapłakani Studenci: no
16 lis 00:33