Oblicz:
beti.: Przekątna prostopadłościanu ma długość 6√3 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
o mierze 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu,
wiedząc, że jedna z krawędzi jego podstawy ma długość8.
15 lis 19:01
dero2005:

Dane D = 6
√3 przekątna prostopadłościanu
α = 30° Kąt między podstawą a przekątną prostopadłościanu
8 długość jednej krawędzi podstawy
hD = sin30° =
12 → h = 3
√3 cm
przekątna podstawy d =
√D2−h2 = 9 cm
druga krawędż podstawy a =
√d2−82 =
√17 cm
Objętość V = 8*a*h = 24
√51 cm
3
Pole pow P = 2(8*a) + 2(8*h) + 2(a*h) = 16
√17 + 48
√3 + 6
√51 cm
2
15 lis 21:04
beti.: dzięks
15 lis 21:27