granice..
Adam: Na podstawie definicji granicy funkcji a) Heinego, b) Cauchy'ego wykaż, że
a) limx→2(3x−5)=1
b) limx→∞ 1x=0
proszę o pomoc..
Basia:
a
n → 2 ⇒ 3a
n−5 → 3*2−5=1
i na podstawie def. Heinego to tyle
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x)=3x−5
|f(x)−1|<ε ⇔ |3x−5−1|<ε ⇔ |3x−6|<ε ⇔
−ε < 3x−6 <ε
−ε < 3(x−2) <ε
−
ε3 < x−2 <
ε3
stąd:
⋀
ε>0 ⋁
δ>0; δ=ε3 ⋀
x [ |x−2|<δ ⇒ |f(x)−1|<ε ]
czyli na mocy def.Cauchy'ego
lim
x→2 f(x)=1 ⇔ lim
x→2 (3x−5)=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
drugie podobnie, spróbuj sam
⋀
ε>0 ⋁
N>0; N=.... ⋀
x [ x>N ⇒ |f(x)−0|<ε ]
to trzeba pokazać dla x→+
∞
a to
⋀
ε>0 ⋁
N<0; N=.... ⋀
x [ x<N ⇒ |f(x)−0|<ε ]
dla x→ −
∞