Wielomian
aga: Hej. Proszę o wytłumaczenie zadania:
Podaj pierwiastki wielomianu W i określ ich krotności, jeśli:
w(X)= (x−2)(x3−1)(x2−x+3)
Co trzeba tutaj zrobić? Probowalam rozbic trzeci nawias, policzyc go przez delte i odnaleźć
pierwiastki ale delta jest ujemna:( Prosze o pomoc
15 lis 18:23
aga: Pomocy:(
15 lis 18:43
Kejti: w czym dokładnie problem?
15 lis 18:45
aga: Mam to rozłożyć na czynniki tak? i nie wiem jak radzić sobie z rozbijaniem nawiasów

a nie
widzę wzorów skróconego mnożenia, tak jak mówiłam przez delte nie wychodzi bo delta jest
ujemna więc jak sobie radzic?
15 lis 18:46
Święty: A patrzyłaś tutaj
i8?
15 lis 18:48
aga: Więc nie można tego bardziej rozłożyć?
15 lis 18:51
Święty: Można. Jest wzór skróconego mnożenia ^^
15 lis 18:52
aga: pierwiastek jednokrotny 2
pierwiastek jednokrotny 1
z trzeciego rowanania nie ma pierwiastkow
a calosc rownania jest 6 krotna
15 lis 18:55
aga: sorry 7 krotna
15 lis 18:56
aga: jezu nie 6 przeciez wykladniki dodajemy
15 lis 18:56
aga: no to nie umiem tego zrobic, dlatego sie pytam jak
15 lis 18:58
aga: nie widze tutaj wzoru skroconego mnozenia! nie wiem jak to rozlozyc
15 lis 18:58
Kejti: na różnicę sześcianów. 2 nawias

a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
15 lis 18:59
aga: W(x)=(x−2)(x−1)(x2+x+1) (x2−x+3)
15 lis 19:00
aga: i to wszystko czy cos jeszcze?

bo nadal nie czaje za bardzo pierwiastkow z 3 i 4 nawiasu nie
ma skoro dleta jest ujemna
?
15 lis 19:01
Kejti: no nie ma

tylko x=2 v x=1 oba jednokrotne
15 lis 19:03
aga: W(x)=2x3(x2+1)(x−3)2
pierwiastek jednokrotny 0
pierwiastek jednokrotny −1
pierwiastek dwukrotny 3
całość jest 7 krotna
15 lis 19:09
aga: czy pierwiastek 0 jest jednokrotny bo mam spor z kolezanka
15 lis 19:18
Kejti:
x3 −> pierwiastek 3 − krotny
czyli zero jest pierwiastkiem trzykrotnym.. skąd to? "całość jest 7 krotna"?
15 lis 19:20
Kejti: dalej..
x2+1 odpada, ponieważ nie jesteś w stanie policzyć pierwiastka z liczby ujemnej:
x2+1=0
x2=−1
x=√−1
chyba, że liczby urojone miałaś? ;>
15 lis 19:21
aga: a myslalam ze postac jest taka (2x
3+/−0) wiec byloby jednokrotne...
a nie wiem myslalam ze krotność równania tez trzeba okreslic
15 lis 19:22
Kejti: ja nie słyszałam o czymś takim jak krotność równania

no chyba, że chodzi o stopień
wielomianu..
15 lis 19:23
aga: ehhh

dziwne to
15 lis 19:23
Kejti: pytaj, mam czas, mogę wytłumaczyć

(o ile będę w stanie

)
15 lis 19:24
aga: wiec ta postać a co jest przed nawiasami i jest 2x3 zawsze trzeba brac krotnosc od tego
wielomianu?
15 lis 19:28
aga: w(x)= (x+1)2(x2+2) w tym przypadku pierwiastek dwukrotny −1 ? a z drugiego nawiasu nie ma bo
x2=−2 nie można pierwiastkować liczb ujemnych
15 lis 19:31
Kejti: zasada jest w sumie prosta..:
(x−/+c)
b − pierwiastek b − krotny..
przy innych stopniach x(chodzi o parzyste), np. drugim:
x
2 trzeba uważać i najpierw policzyć pierwiastek, bo może się okazać, że x
2 będzie liczbą
ujemną.. np:
(x
2+5)
3
niby widać, że to pierwiastek trzykrotny.. ale po policzeniu:
x
2+5=0
x
2=−5
więc x∉ℛ
tu masz to zgrabnie wytłumaczone:
https://matematykaszkolna.pl/strona/143.html
mam nadzieję, że rozumiesz
15 lis 19:34
Kejti: tak
15 lis 19:35
aga: no juz raczej rozumiem i postaram sie zapamietac o tym kwadracie i sprawdzaniu czy da sie
spierwiastkowac, bo np. tutaj tego nie napisali

ale dzieki wielkie za pomoc
15 lis 19:40