permutacje
pomożecie,bo nie umiem: 1. Ile liczb pięciocyfrowych można utworzyć z cyfr: 0,1,2,3,4, jeśli cyfry nie mogą się
powtarzać?
2. Rozważmy liczby pięciocyfrowe, w których zapisie każda z cyfr: 1,2,3,4,5 występuje dokładnie
raz.
a) Ile jest takich liczb mniejszych od pięćdziesięciu tysięcy ?
b) ile jest takich liczb większych od trzydziestu tysięcy ?
15 lis 16:09
michal: 1. 4*4*3*2*1=96
Na pierwszym miejscu nie może znajdować się 0, na innych może.
2. a) na pierwszym miejscu nie może znajdować się 5, na innych może:
4*4*3*2*1=96
b) na pierwszym miejscu nie może znajdować się 1 lub 2
3*4*3*2*1=72
15 lis 17:50
pomożecie,bo nie umiem: bardzo dziękuję
15 lis 18:08