Promień
Elite: W trójkąt równo ramienny o podstawie długości 4 cm i ramieniu dlugości 6 cm wpisano okrąg
Oblicz promień tego okręgu
15 lis 18:55
voltage: Oblicz najpierw np. pole tego trójkąta, a poźniej podstaw do wzoru P=rp (r− promień,
p−połowa obwodu trójkąta).
15 lis 19:07
Elite: w odpowiedziach jest że
√2
15 lis 19:10
voltage: Chwila zaraz sprawdze
15 lis 19:14
Grześ: Źle wyliczone:
a=4
h=
√62−22=
√36−4=
√32=4
√2
| | ah | | 4*4√2 | |
r= |
| = |
| = √2  |
| | 2p | | 16 | |
15 lis 19:14
voltage: | | √8 | | √8 | |
No tak bo |
| }= |
| =√2 |
| | 2 | | √4 | |
15 lis 19:17