fizyka
gelika1: Blagam o pomoc

! Mam jutro z tego zaliczenie...a kompletnie sobie nie radze... Poniżej kilka
zadań....: motocyklista przeiechał pierwszą ćwiartkę drogi z prędkością v=10m/s, druga
ćwiatrkę z v=15m/s, trzecią z v=20m/s, czwartą z v=5m/s. znależć vsrednią motocyklisty na
całym przebytym odc drogi.
pocisk wystrzelono pionowo do góry z prędkością początkową v0. znaleźć czas po którym pocisk
znajdzie się w połowie maksymalnej wysokości oraz prędkość średnią pocisku na całym odc drogi.
punkt porusza się po torze prostoliniowym tak, że jego położenie opisuje funkcja:
x(t)=5t+6t(kwadrat). znaleźć średnią prędkość punktu między poczatkiem 10 a końcem 12 sekundy
oraz prędkości chwilowe w obu wymienionuch momentach czasowych.
wykazać ze w ruchu jednostajnie przyspieszonym stosunek rzebytych drug w takim samym odstępie
czasowym jest jak 1:3:5:7.....
Tomek.Noah:
1) spokojnie mzoesz zastosowac srednia harmoniczna
2) stosujesz wzor s=v
0t+(−)0,5at
2 a=v/t rozpatrujesz jak wzlatuje i opada sprawdz w
intercie dokladnie
3) funckja opisuje polozenie od czasu wiec chba jasne a ostatnie spokojnie w interecie
znajdziesz a jak ci sie nei chce to moge ci opisac to ale to zjedzie wiec szybciej znajdziesz