Wyznacz ciąg arytmetyczny (an) w którym:
anna: zad 1. a) { a
1+a
2+a
3=24
a
5−a
3=8
zad2. Między liczby −6 i 6 wstaw trzy inne liczby tak, aby łącznie danymi tworzyły ciąg
arytmetyczny.
zad3.W dziesięciowyrazowym ciągu arytmetycznym ( a
n) suma wyrazów o numerach parzystych jest
równa 15, a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 12
12. Wyznacz ten ciąg.
zad.4 Rozwiąż równanie z niewiadomą n:
a) 2+5+8+...+(3n−1)=345
b) 4+10+16+...+(6n−2)=49n
Proszę o pomoc! Z góry naprawdę bardzo dziękuje
15 lis 13:19
anna: Zadanie 2 rozwiązałam, ale z resztą nie potrafie sobie poradzić. Pomóżcie.
15 lis 16:02
voltage: 1.a1+a1+r+a1+2r=24
a1+4r−a1−2r=8 => r=4
a1=4
an=4n
15 lis 16:06
voltage: Trzecie rozpisz tak samo jak pierwsze. Powinnaś dojść do układu równań:
5a
1+25r=15
Dwa równania dwie niewiadome, więc już sobie poradzisz
15 lis 16:11
anna: Wielki dzięki

a 4 wiesz jak zrobić ?
15 lis 16:18
Tomek.Noah: zastosuj ciag arytmetyczny do dwuch przykladow
15 lis 16:19
voltage: Korzystasz ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
dojdziesz do równania kwadratowego 3n
2 +n − 690=0
Rozwiąż i pamiętaj że n∊N+
15 lis 16:20
voltage: b) analogicznie
15 lis 16:21
voltage: Dobra ja lecę, miłego wieczoru
15 lis 16:21