Procenty
Bela: Mam np zadanie Samochód kosztował 3000 zł jego cene obniżono najpierw o 10% a potem znowu o 10%
jaka jest cena samochodu. Czy da się to obliczyć jakoś jednym równaniem, a nie że najpierw 10%
a potem z tej ceny znowu 10% ?
15 lis 21:20
Godzio:
0,9 * 0,9 * 3000
bo aktualna cena stanowi 90% poprzedniej a skoro znowu obniżono o 10% to znów nowa cena stanowi
90% starej
15 lis 21:21
Bela: Masz racje

Godzio mam jeszcze jedna prosble mam takie zadanie Rada polityki pienieznej
podniosła stopę procentową z 8% na 9,5%. O ile procent wzrostła stopa procentowa?
15 lis 21:25
Godzio:
| 9,5% − 8% | |
| * 100% = ... |
| 8% | |
15 lis 21:25
Bela: skubaniec dlaczego tak?
15 lis 21:26
Godzio:
Może inaczej pokaże żeby było lepiej zrozumiałe
Pytamy się ile aktualny procent stanowi poprzedniego:
| 9,5% | |
| * 100% = 118,75% więc stopa wzrosła o 18,75% |
| 8% | |
a w tamtym pytamy się ile wzrost stanowi poprzedniego procenta −− nie wiem czy to po polsku
jest poprawnie

wzrost: 9,5 − 8 = 1,5
15 lis 21:31
Bela: a no tak dzeki
15 lis 21:38