równanie z 3niewiadomymi ?
linh: mam dwa równania z 3 niewiadomymi i nie wiem co mam z tym zrobić:
xy = 6
x2 + y2 + z2 = 38
15 lis 00:40
Basia:
czy to pełna treść zadania ?
15 lis 00:43
linh: no raczej tak... a jest możliwe rozwiązanie tego zadania? ;>
15 lis 00:45
linh: jeszcze zaznaczyli że liczby x,y,z ∊ N
15 lis 00:46
Beti: Basiu wróć na chwilę do mnie Proszę!
15 lis 00:46
Basia:
jest możliwe, ale rozwiązań jest nieskończenie wiele
x,y≠0
y=
6x
x
4+36+z
2x
2=38x
2
z
2x
2 = −x
4+38x
2−36
aby istniało rozwiązanie
−x
4+38x
2−36≥0
Δ=38
2−4*36 = 1444−144 = 1300
| | −38−√1300 | |
x1= |
| = 19+√13004 = 19+√375=19+5√15 |
| | −2 | |
| | −38+√1300 | |
x2= |
| = 19−5√15 |
| | −2 | |
czyli rozwiązaniem będzie każda trójka liczb spełniających warunki
19−5
√5 < x < 19+5
√15 i x≠0
y =
6x
z =
√−x2+38−36x2
15 lis 00:57
linh: aa to też tak podobnie robiłem i mi jakieś głupoty zaczęły wychodzić... i nie dokończyłem, bo
nie wiedzialem czy dobrze..
15 lis 00:59
linh: dziękuje bardzo
15 lis 01:00
Basia:
a czy tu przypadkiem też nie chodziło o liczby naturalne ?
wtedy rozwiązanie wyglądałoby trochę inaczej
15 lis 01:08
linh: no tak, tak, dopisałem później że x, y,z ∊ N
to jak w takim wypadku, kiedy będą należeć do liczb naturalnych ? ?
15 lis 01:10
Basia:
no przecież pytałam czy to jest pełna treść zadania
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...................
15 lis 01:11
linh: i napisałem to przed odpowiedzią Beti ...
15 lis 01:15
Basia:
xy=6
x2+y2+z2=38
x,y,z∊N
jedyne cztery rozbicia liczby 6 na iloczyn liczb naturalnych to:
6=1*6
6=2*3
6=3*2
6=6*1
czyli może być:
x=1, y=6
1+36+z2=38
z2=1
z=1
x=1,y=6,z=1
x=2, y=3
4+9+z2=38
z2 = 25
z=5
x=2,y=3,z=5
pozostałe dwa przypadki tak samo
15 lis 01:15
linh: ale jesteś kochana jak bym mógł to kupiłbym Ci duża czekoladę
15 lis 01:17
Basia:
już ją pożeram (czekoladę, nie Beti)
teraz widzę, że napisałeś, ale ja już wtedy pisałam tę pierwszą odpowiedź
15 lis 01:19