Oblicz rownanie logarytmiczne
mich: Jak to obliczyc
4−logx=3√logx
15 lis 19:52
Grześ: dla logx>0
x>1
4−logx=3
√logx / kwadracik
16−8logx+log
2x=9logx
t=logx
t
2−17t+16=0
√Δ=15
logx=16 ⋁ logx=1 ⇔ x=10
x=10
16
15 lis 19:57
mich: a takie nierowność ?
log14|x−3|<−2
15 lis 20:05
Grześ: −2=log1416
log14Ix−3I<log1416
zmieniamy znak, bo podstawa mniejsza od 1
Ix−3I>16
x−3>16 lub x−3<−16
x>19 lub x<−13
x∊(−∞,−13)U(19,+∞)
15 lis 20:18
mich: a w tym pierwszym nie powinno byc 1610
15 lis 20:23
Amaz:
3√logx≥0, więc 4−logx też musi być większe−równe zero, dlatego x=1016 odpada
15 lis 20:28
Grześ: właśnie nie byłem pewny tego pewny, przecież to oczywiste, a nie uwzgledniłem tego
Dzieki Amaz
15 lis 20:29
Amaz:
a może jednak nie xd
15 lis 20:31
Amaz:
nie wiem zgłupiałem, bo √16=4 lub −4, więc chyba może być
15 lis 20:32
Grześ: no to sie zdecyduj w końcu, heloł
15 lis 20:32
mich: a jak rozwiazac cos takiego , na dole jest log(5−x)
log(35−x3)log(5−x) >3
15 lis 20:33
Grześ: dobrze mwiłeś amaz, wystarczy podstawić tą wartośc i wychodzi sprzeczność.
Po prostu dodatkowe założenie, to:
logx≤4
x≤104
15 lis 20:33
Amaz:
no tak

ale naszły mnie wątpliwości przez moment
15 lis 20:35
Grześ: Dziedzina:
35−x3>0
5−x>0
5−x≠1
Obliczenia:
log5−x(35−x3)>3
log5−x(35−x3)>log5−x(5−x)3
1. dla x∊(4,5)
35−x3<(5−x)3
2. dla x∊(−∞,4)
35−x3>(5−x)3
15 lis 20:39