matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 453,
452
,
451
,
450
,
449
,
448
,
447
,
446
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Shiguruy:
:::rysunek::: Prosze o pomoc:
1
Magda:
.Na ile czesci moga podzielic plaszczyzne 3 rozne proste.Rozwaz rozne mozliwosci
2
daw93:
Znajdź kąt A i C trójkąta, w którym a=2
√
3
, b=3−
√
3
, c=3
√
2
6
Karol:
sinx
∫
√
1+2cosx
z podstawieniem że t=
√
1+2cosx
1
Adamo:
wykaż, że równanie x(x+2)(x−3)=3−x ma tylko dwa rozwiązania rzeczywiste.
7
meg:
n
4
−3n
2
+1
Mam udowodnić, że
dla n ∊ℕ i n>2 jest ułamkiem właściwym.
n
4
−n
2
−2n−1
I robię to tak: Ułamek właściwy czyli licznik jest mniejszy od mianownika?
11
TOmek:
:::rysunek::: W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest trzy razy dłuższa od drugiej. Bryła B
1
powstała
3
hubcio:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, mεR, dla których równanie ||x−10|−x|=m ma tylko jedno rozwiązanie
8
sk:
W trapezie równoramiennym ABCD podstawa AB jest trzy razy dłuższa niż podstawa AB jset trzy razy dłuższa niż podstawa CD. Udowodnij, że przekątne AC i DB trapezu dzielą odcinek KN
0
pomocy!:
z kuponu materiału o szerokosći 60 cm i długośći 5,4m krawcowa wycięła dwie chusty w kształcie
2
Adamo:
ax
3
+2abx
2
+ab
2
x=x
3
+2x
2
+x
1
Mała mi:
Jak rozwiązać równanie ?
sin ( 2x +
π
4
) = −
√
2
2
2
jigsaw:
mam rozwiązać równanie 2
2
x
3
x
=144 proszę o pomoc
2
viki2154:
bardzo proszę o pomoc
5
violetta:
Mam prośbę czy ktoś pomoże mi w rozwiązaniu tych równań. Z góry bardzo dziękuję
!
1
Castor:
Znajdź liczbę odwrotną do A i liczbę przeciwną do A, Która z tych liczb jest największa, a która najmniejsza :
1
SpadającyOrzeł:
wysokość poprowadzona do podstawy trójkąta równoramiennego ma długość 20 cm. na trójkącie opisano okrąg o promieniu r=13 . oblicz obwód tego trójkąta
5
Niuńka:
Okrąg o promieniu 3 i x
2
+1, gdzie x>0, są styczne zewnętrznie. Jeśli odległość miedzy środkami tych okręgów jest równa 13,to x ile ma
6
Adamo:
Dany jest wielomian W(x)=x
3
+mx
2
+nx−5
3
helmut:
1.oblicz V stożka powstałego przez obrót trójkąta równoramiennego o ramieniu dl. 6cm i podstawie 4cm względem jego wysokości
3
luk18:
Pole prostokąta W trójkąt prostokątny ABC, w którym AB=26, BC=24, AC=10, wpisujemy prostokąt CDEF, tak, że
13
meg:
Jak narysować wykres funkcji f(x)=cos2x−cosx
?
2
Peszko:
Proste y=
2
3
x i y= −mx−2 są prostopadłe. Jaką wartość ma parametr m?
5
Ratox:
Proszę o wytłumaczenie Doprowadź do najprostszej postaci:
0
majka:
na planie w skali 1:1000 obraz leśny na kształt trójkąta. ile arów zajmuje ten obszar w rzeczywistosci
6
mm:
Pomóżcie jak zrobić to zadanie: A oto treść: Na ile sposobów można ustawić w szeregu 5 kobiet i 3 męszczyzn. Kobiety stoją na
3
majka:
z punktu A leżącego na okregu poprowadzono 2 prostopadle do siebie cieciwy o dlugosci 5 cm i 12
4
Lolek:
Oblicz długość wysokości rombu, którego przekątne mają długość 10 i 22
12
Jordan:
Przydają się pochodne albo całki w liceum. Opłaca się ich teraz uczyć
6
Maja:
Dwa kąty trójkąta mają miary 30 i 50 stopni . Oblicz miarę kąta jaki tworzy dwusieczna trzeciego kąta z wysokością poprowadzoną z wierzchołka tego kąta.
0
Sandra:
Strona książki ma obwód 68 cm. Oblicz, jakie wymiary powinna mieć strona tej książki, aby zapewnić maksymalną powierzchnie druku, jeśli zakłada się, że marginesy boczne i dolny będą
2
POMOCY!:
w trójkącie równobocznym ABC o boku długości a i wysokości h obrano punkt P, z którego poprowadzono odcinki prostopadłe do boków tego trójkąta. Wykaż, że suma długości tych odcinków
1
pomocy:
2
6
4
*6
2
−2
1
6
6
przedstaw w postaci potęgi liczby 2 pezyjmując że 2
1
0
2
−
2
3
*2
4
8
~~1000
1
rudaaa:
3
IxI + x
= 1
1
Lidka:
CZWARTA CZĘŚĆ LICZBY 8
72
MA WARTOŚĆ? BARDZO PROSZĘ O WYLICZENIE, ODPOWIEDŹ OCZYWIŚCIE W POSTACI POTĘGI!
3
andrzej:
Naszkicuj wykres:
8
Karol:
całka! ja wiem ze elementarna no ale ja i tak leżę...
10
anula:
Mam prośbę − czy mógłby mi ktoś sprawdzić poniższe zadanie?
2
GołąB:
Pilnie potrzebuję odpowiedzi z góry dziękuję.
1
BETI:
liczby 2, −1 ,5 są pierwiastakimi wielomianu W(X) stopnia trzeciego i W(3)=40 zatem współczynnik przy x
3
ma wartość rowną...?
0
aS:
dany jest ciąg a
n
=
n+1
n
. wyznacz wzór ogólny ciągu b
n
=a
n
+
1
−a
n
. odpowiedź podaj w najprostrzej postaci.
6
ojojoj:
Boki trojkata zawieraja się w prostych, o rownaniach: x+2y−2=0; 2x−y−4=0; x−y+4=0. Napisz rownanie okregu o srednicy bedacej bokiem trojkata zawartym w prostej o rownaniu
2
Aneta:
Jak liczyc pierwiastki ktore maja tą samą podstawe ale sa innego stopnia np. pierwiastek 4 stopnia z 5 mnożony przez pierwiastek 6 stopnia z 5
0
M4ciek :
Dla Natalii
To nie jest zadanie
0
McMac:
wykaz ze dla kazdej liczby m funkcja f dana wzorem f(x) = (m
2
+ m + 1)x + m jest rosnąca
2
Magda1aaa:
tworzca stozka ma dl 6cm i jest nachylona 30stopni do plaszczyzny podstawy.oblicz dl promienia podstawy
2
rączszka:
t
∫
dt = ?
(t+1)
2
Jak to w jakiś przystępny sposób obliczyć?
0
ola:
Na prostej dane są dwa punkty Po prostej AB od punktu B w kierunku wskazanym strzałą porusza się punkt P ze stałą prędkością v=0,5 cm/s.
5
Karola:
Dla jakich wartości y=x
2
+bx+c , jeśli jej wykresem jest parabola o wierzchołku w punkcie W. Znajdź miejsca zerowe funkcji f. W (0,5)
1
Magda112:
Przekroj osiowy walca jest kwadratem o polu 32cm2.Oblicz V i pole calkowite
1
Kacper1991:
Kat srodkowy oparty na 5/9 pięć dziewiątych ma miarę?
0
Emill099:
przekroj osiowy stozka jest trojkatem rownoramiennym.objetosc stozka jest rowna 9{3} π. oblicz pole calkowite.
5
hanka:
Mógłby ktos mi zrobic to zadanie? za chorobe nie wiem jak to rozwiazac. Zgóry dziekuje
0
Bartek:
Zapisać wynik w postaci x = a + b
√
3
√
3
x + 2 = 4
√
3
− 3x
1
Anies:
W garderobie panny Joanny wiszą 3 żakiety: biały, zielony i granatowy oraz 4 spódnice: czarna, biała, granatowa i szara. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wybierając losowo jeden
3
patrycja:
Oblicz dziedzinę
4
Jutro poprawa ;(:
Rozłóż na czynniki liczbowe wielomianu i określ krotność pierwiastków(miejsc zerowych)
3
kajja:
jak to rozwiązać
b+(−c)=−2
16
bezradny:
PILNIE PROSZE O POMOC
dla jakich p nierównośc (p+1)x
2
+3x−2>0 nie ma rozwiązań?
0
pomocy:
DRODZY KOLEDZY KOLEŻANK KTO POMOŻE MI
Dany jest sześcian o wierzchołkach A,B,C,D,A1,B1,C1,D1 i krawędzi długości 1. Wybieramy losowo
5
maas:
Wykres: (podajcie wskazówki tylko)
3
karolka:
Znajdź współczynniki a,b,c we wzorze funkcji f określonej wzorem postaci f(x)=ax
2
+bx+c, x∊R, (a≠0), wiedząc, że do jej wykresu nalezy punkt P o współrzędnych (4,5) oraz funkcja osiąga
3
Justyna:
Oblicz wartość wyrażenia sin
3
α * cos
2
α + sin
5
α, gdzie sinα=(0,125)
2
/3 − (do potęgi dwie trzecie)
3
ewa:
6% liczby x jest równe 9. Wtedy x
3
Tyson:
Oblicz pole trójkąta równobocznego, którego wysokość wynosi 4
√
3
7
Nie Uk:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6cm i podstawie długości 8cm. Krawędzie boczne są sobie równe i mają po 9cm długości. Oblicz objętość ostrosłupa.
3
ing:
Wartosc wyrazenia sin 20 cos 70 + cos 20 sin 70 − tg10 tg80 jest równa
0
mimi:
Oblicz x, korzystając z własności logarytmu. logx
4
−2log
3
=3logx
2
4
kuba:
wyznacz iloraz (czyli q) ciągu geometrycznego (a
n
), w którym: a
1
=12
4
Baron:
Oblicz sin15
1
sabina:
1) Rożnica ciągu arytmetycznego (a
n
) jest równa r. Wyznacz wyraz a
n
, jesli : a
1
=3, r=5 , n=7
9
KASIA:
Rozwiąż nierówność 1,5x+15<29−1,3x
0
pati:
1)Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest trójkąt o krawędzi 5 cm.Oblicz V i Pc oraz kąta dwuściennego między ścianą boczną i podstawą tego ostrosłupa,wiedząc że h ostrosłupa jest
2
ona:
Liczba 9
log
3
16
jest rowna
12
ona:
Liczba 9
log
3
16
jest rowna
1
Gleaken:
Oblicz całki oznaczone 5
2
Jutro poprawa ;(:
Wiedząc, że wielomiany W(x)=ax(x+b)2 i V(x)=x3+2x2+2 są równe. Oblicz a i b .
1
luki0102:
A. f(x)=(3x
3
−2x
2
)(x
2
+4) B. g(x)=
√
2
x
2
−3x+x
2
(x−2)
1
ada:
x
2
−16
x
2
+4x
:
x
2
−3x
2x−6
5
Ja:
Męczyłem się długo nad tym zadaniem i na nic konkretnego nie wpadłem. Zrezygnowany zgłaszam się do ludzi mądrzejszych (czyli do Was).
1
Majkel1673:
Dana jest funkcja f określona wzorem
2
janek:
Przedstaw ilustrację graficzną układu nierówności. Które z pkt p(6,1) q(−3,5) r(8,−3) spełniają układ:
5
Licealista:
Dany jest wielomian W(x)=x
3
+kx + 4k − 63 , k ⊂ R Wyznacz k tak aby wielomian W miał trzy różnie pierwiastki.
0
rafał:
3x−3
Wskaż liczbę, dla której istnieje wartość liczbowa wyrażenia:
(x
2
−9)(2−x)
a.−3 b.3
0
Misiek :
:::rysunek::: Dana jest prosta o równaniu y=3 i punkty A=(4,8) oraz B=(6,12). Wyznacz współrzędne punktu C
0
daga:
Jeśli wyrażenie
16x
2
− 9
3 + 4x
=
√
5
, to wyrażenie 4x − 3 ma wartość?
0
Paulina:
Proszę o pomoc! Spośród 8 osób, w śród których są państwo Toruńscy należy wybrać czteroosobową komisje. Na ile sposobów można to zrobić, jeśli pan Toruński nie wejdzie do komisji bez żony,
4
daga:
W liczniku ułamka jest liczba x, a w mianowniku liczba o 4 większa od x. Suma tego ułamka i liczby 1 jest równa?
0
daga:
zad. 1. Do wykresu funkcji f(x) =
a
x
należy do punktu A=(1,−3). Wyznacz wzór funkcji i sporządź jej wykres.
0
Paulina:
wyznacz wszystkie liczby całkowite należące do dziedziny funkcji f(x)=({2sinx−1}): [log(−3x
2
+10x−3)]
0
Paulina:
proszę o pomoc przedstaw w najprostszej postaci wyrażenie:
0
Paulina:
proszę o pomoc przedstaw w najprostszej postaci wyrażenie:
0
aS:
W okrąg o r= 2
√
5
wpisano trójkąt prostokątny, którego jedna przyprostokątnych jest dwa razy dłuższa od drugiej. Oblicz długosci krótszej przyprostokątnej
1
ewa:
Rozwiąż nierówność x2 − x − 2 ≤ 0
1
ada:
nierówność kwadratowa −x
2
+9x−20≤0
11
margaret:
Oblicz pochodne funkcji:
3x
2
a) f(x)=
cos(2x)
b)g(x)=ln(4x
2
+35x)
1
daga:
Rozwiąż równanie:
2
Polcia:
Objętość walca jest równa 16/π a jego powierzchnia boczna po rozwinięciu jest kwadratem> oblicz wysokość tego walca.
1
karol:
mając dane tgα = a , tg(α+β)= a +b. Oblicz tg β. Dla jakich wartosci a,b zadanie ma rozwiazanie?
4
magnum2020:
Oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej czworoscianu foremnego ktorego krawedz ma dlugosc 6√2
1
Angie:
Czy istnieje kąt α, dla którego:
0
Paulina:
Liczę ma pomoc jakiegoś Mądrego matematyka. niestety nie potrafię sobie poradzić z pewnymi zadaniami... z góry dziękuję
wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (a
n
), w
1
Ewelina:
Określ liczbę rozwiązań układu równań
1
anula:
Kiedy stawiamy założenie w zadaniach z parametrem m w funkcji kwadratowej, że a≠0? Jakiego typu są to zadania?
1
Izka:
Wyznacz brakujące współczynniki wielomianu: f(x)=x
3
+2x
2
+cx+d wiedząc, że f(−2)=f(2)=0
1
ewa:
Rozwiąż równanie x3 − 7x2 − 4x + 28 = 0
3
Lexi:
Wyznacz współrzędne punktu przecięcia przekątnych czworokąta o wierzchołkach A=(0,−4), B=(5,−1), C=(1,4), D=(−3,−1)
3
julka:
Banalne zadanie z potęg którego nie potrafię rozwiązac..
6
syss:
Wyznacz m, dla których iloczyn pierwiastków równania jest większy od 1.
0
daga:
Wyrażenie 5(x+2)
2
/ 6x
3
− 24x po skróceniu ma postać?
0
Ania:
Dziękuję za pomoc. Ania: Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 16. Oblicz objętość i pole
0
daga:
Wyrażenie
5
(x+2)
2
6x
3
− 24x
po skróceniu ma postać?
2
Niuńka:
: Suma pierwiastków równania x(x−2)= 3(x−2) jest równa ile
?
3
Nowa:
Moja nauczycielka wprowadziła nam dziś tę metodę i tak ją zapisała:
0
daga:
Wartość wyrażenia wymiernego
5
x+1
+
3
x−1
dla x=3
√
2
wynosi?
0
ealfa:
Rozbicie namiotu na 1 dobe kosztuje 20zł, a za kazda nastepna dobe placi sie o 50 gr mniej niz za poprzednia.
79
Ania:
Oblicz jaka kwota dysponowała by pani Ania gdyby ulokowała w banku 5000zl na cztery lata na 8% w skali roku przy kapitalizacji rocznej.
0
Mela:
Wielomiany f(x) = −2x
3
+7x
2
− 4x−3 i g(x)=(3−2x)(x
2
+ax+b) są równe gdy: i mam w odpowiedziach gdy a=−2 i b=−1 tylko niewiem dlaczego to tak ma byc?
0
Spanky:
Pod jakim kątem powinna być pochylona jezdnia na zakręcie o promieniu krzywizny r=400m, aby siła nacisku autobusu poruszającego się z prędkością v=20m/s była prostopadła do podłoża.
0
kaski:
x
2
+16/x
2
−3x : x
2
+4x/2x−6
12
Misiek :
Dana jest prosta o równaniu y=3 i punkty A=(4,8) oraz B=(6,12). Wyznacz współrzędne punktu C należącego do prostej o równaniu y=3 tak, aby długość łamanej ABC była najmniejsza.
3
kejtiii:
w kwadrat o boku 10 cm wpisano okrąg .oblicz dlugosc okregu, pole figury ograniczonej brzegiem kwadratu i okregiem.
9
kejtiii:
Boki równoległoboku maja dlugosc 8 i 15 i kąt ostry α. oblicz pole jezeli cos α=
1
4
0
Bahusek:
oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego wiedzac ze krawedz boczna ma dlugosc 3cm i pada do plaszczyzny postawy pod katem 45 stopni.
0
play:
Kilka osób miało złożyć się na wynajęcie kutru. Niestety 30 % osób zrezygnowało z rejsu. O ile % więcej musi teraz zapłacić każda z pozostałych osób?
2
ewa:
3x−1=2
1
pablo:
Przekatna prostopadloscianiu jest nachylona do plaszczyzny podstawy, bedacej kwadratem o boku 2, pod katem 45stopni. Objetosc tego prostopadloscianu jest rowna
2
kejtiii:
Róznica długosci przekątnej i boku kwadratu jest równa 4. oblicz pole tego kwadratu
5
Jolka:
ile to jest? (
√
5
) do potęgi 3?
0
kejtiii:
:::rysunek::: na planie w skali 1:1000 obraz leśny na kształt trójkąta. ile arów zajmuje ten obszar w
0
kejtiii:
z punktu A leżącego na okregu poprowadzono 2 prostopadle do siebie cieciwy o dlugosci 5 cm i 12 cm. oblicz pole koła ograniczonego tym okregiem.
1
kasia:
Witam Pytanie troszke inne.
4
magda 76:
Prostokąt ma boki długości 7cm i 14cm. Krótszy bok drugiego prostokąta ma 14cm. Jaką długość musi mieć dłuższy bok drugiego prostokąta, aby te prostokąty były podobne? Podaj skalę tego
3
jas:
2x+1/x+1=2/3
1
kini:
3
√
54
:
3
√
16
=
0
Koala25:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekrój płaszczyzną, zawierającą dwie niesąsiadujące ze sobą krawędzie boczne, jest trójkątem prostokątnym. Objętość ostrosłupa wynosi V. Oblicz
0
Koala25:
Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt równoramienny, którego podstawa ma długość 12 cm, a wysokość – 18 cm. Wszystkie krawędzie boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod
5
wiktoriaggg1:
Rozwiążaniem równania log
5
x=−2 jest liczba 25
3
3mps!:
Jesli mam pewna nierownosc ktorej dokladna postac nie jest teraz wazna
1
kini:
pierwiastek
1
3
*
√
48
=
2
wiktoriaggg1:
Oblicz wartość wyrażenia log 15 + log 50− log 0,75
8
Aggro:
Witam, mam problem z zadaniem: Oblicz współrzędne punktu współnego prostych o równaniach: y=0,75x+21 i y=−0,4x−2
1
wiktoriaggg1:
oblicz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego wiedząc, że iloraz tego ciągu jest równy
1
2
,a suma piewszych pięciu wyrazów wynosi −1
7
24
5
wiktoriaggg1:
Wartośćią wyrażenia log 25+log 40 jest liczba: 3
3
wiktoriaggg1:
wartoscią log
0
,
5
16 jest liczba 3
1
wiktoriaggg1:
Wartością log
3
81 jest liczba a) 0
0
Magda:
Pięć jednakowych kol o promieniu 18 cm jest stycznych zewnetrznie do kola o promieniu r.Ponadto kazde z nich jest styczne zewnetrznie do dwoch sasiednich kol.Oblicz r z dokladnoscia do
1
wiktoriaggg1:
zad12. Jeżeli (a
n
) jest ciągiem geometryczym , a
1
=3 , q=2, to suma siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa
0
wiktoriaggg1:
Suma 5 początkoych wyrazów ciągu geometrycznego o ilorazie q=0,2 wynosi 781. wówczas
13
Dawid:
Oblicz dla jakiej wartosci parametru m wektory u i v sa rownolegle gdy:
1
Magda:
Koło o srednicy 72 cm obraca sie na odcinku dlugosci 5m.Ile pelnych obrotow wykona kolo?
11
kasia75:
Z urny w której jest 7 kul białych i 3 czarne losujemy 3 razy ( czyli pojedynczo)bez zwracania.Oblicz prawdopodobieństwo że wszystkie wylosowane kule będą czarne. Chce sie upewnic
1
Magda:
Stosunek miar katow przyleglych jest rowny 7:11.Wyznacz te katy
4
syss:
Podaj liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m.
0
kasia75:
proszę wyjaśnij mi z kąd te 6 zdarzeń elementarnych
1
wiktoriaggg1:
zad 10.Liczby −3 ; x ; −18,75 są trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego . Zatem ; a) x=6,25
0
Magda:
W trojkacie prostokatnym symetralna przeciwprostokatnej i srodkowa wychodzaca z wierzcholka kata prostego tworza kat 22 stopnie.Wyznacz katy ostre tego trojkata
0
gaga:
3x3−3x2+4x−4=0
0
Magda:
Pod wplywem silnego wiatru wysoka sosna pochylila sie do poziomu pod katem 72 stopnie .Pod jakim katem padaja promienie sloneczne jezeli dlugosc sosny rowna jest dlugosci jej cienia?
0
Magda:
W trojkacie rownoramiennym ABC w ktorym IACI=IBCI=10, IABI=16, srodkowe przecinaja sie w punkcie S.Wyznacz dlugosc odcinka AS
0
Ania..:
oblicz. [2400−(x*200)]*0,01:100+200
3
pięknotka:
6 do potęgi pierwiastek z trzech razy 2 do potęgi minus pierwiastek z trzech podzielić na trzy do potęgi pierwiastek z trzech
1
wiktoriaggg1:
ILORAZEM ciągu geometrycznego o wyrazie ogólnym a
n
=5 x 3
n
jest liczba: a) 5
2
yogi:
z posrod cyfr 12345 wybieramy dwie. Oblicz prawdopodobienstwo ze dokladnhe jedna bedzie parzysta blagam
0
Koala25:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekrój płaszczyzną, zawierającą dwie niesąsiadujące ze sobą krawędzie boczne, jest trójkątem prostokątnym. Objętość ostrosłupa wynosi V. Oblicz
2
ja:
oblicz całkę. bardzo proszę o pomoc
3x
2
−5x
∫
3
√
2x
3
−5
2
+7
2
krzysztof:
|x+2|+3x=|x−4|+5
3
dora:
daną funkcje kwadratową f(x)=−3x2+4x−5 przedstaw w postaci kanonicznej naszkicuj wykres i opisz jej własności
19
Daisy:
Podalam po jednym przykladzie kazdego zadania i prosilabym o wytlumaczenie jak sie to robi wlasnie na tych przykladach bo z reszta mysle ze sobie wtedy poradze, z gory
0
wiktoriaggg1:
Ciąg (a
n
) jest ciągiem arytmerycznym , a
1
5
=47 , S
1
5
=390 .Wówczas: a) a
n
=2n+17
0
kynio:
y=−3x
2
+x−2 napisz wzor funkcji kwadratowej wiedząc ze do jej wykresu nalezą punkty A(o,o) B(−2,−5)
0
ja:
Balon meteologiczny o objętosci 20m
3
napelniono wodorem .Wyznacz maksymalna mase balonu , kosza oraz balatu, ktora pozwoli mu sie uniesc w atmosferze
2
Bartek:
Usuwanie niewymierności: {1+
√
3
}kreska ułamkowa{1−
√
3
}
12
syss:
Dla jakiej wartości parametru m, równianie ma dwa pierwiastki dodatnie?
2
wiktoriaggg1:
Suma 32− początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o wyrazie ogólnym a
n
=3n−18 jest równa:
1
wiktoriaggg1:
Ciąg (a
n
) jest ciągiem arytmerycznym , a
1
0
=28, r=7.Pierwszy wyraz ciągu jest równy : a) −52
2
Bartek:
Logarytmy do rozwiązania
1
Piotr:
cos 150 + tg 120 * sin 210
3
wiktoriaggg1:
Ciąg (a
n
) jest ciągiem arytmetcznym , a
1
=5, r= − 3. Trzydziesty piąty wyraz jest równy : a) 107
1
Lisek:
Krawędź podstawy prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma długość 10. Kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę 120o. Oblicz pole powierzchni bocznej ostroslupa
2
wiktoriaggg1:
dwunasty wyraz ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=3n−5 jest równy a)7
1
wiktoriaggg1:
Różnicą ciągu arytmetyczego o wyrazie ogólnym a
n
=8−2n jest: a) 8
1
wiktoriaggg1:
ciągiem arytmetycznym jest ciąg o wyrazie ogólnym a) a
n
=5−n
1
krzysztof:
|3+|x+1||=4
1
krzysztof:
|x+2|+3x=|x−4|+5
0
wiktoriaggg1:
ciągiem niemonotonicznym jest ciąg o wyrazie ogólnym a) a
n
=2−5n
0
invisible:
Funkcja liniowa f przyjmuje wartości dodatnie jedynie w przedziale (−2,+≈), a do jej wykresy należy punkt A=(1,9). Wzór tej funkcji to:
0
ja:
oblicz pojemność i wewnętrzną powierzchnię lejka w kształcie odwróconego stożka z otwartą podstawą , w którym obwód podstawy wynosi 12 pi cm, a kąt rozwarcia stożka (kąt między
1
ziba95:
:::rysunek::: 1) Powyżej narysowano trójkąt równoramienny i prostokątny. Oblicz miary kątów tych trójkątów
1
adax:
Wyznacz m, dla których równanie ma dwa różne pierwiastki o różnych znakach, (m−1)x2 +2mx+3m−2=0
2
ja:
y=
√
x
2
+4
1
help:
oblicz równania: sin 2x= 1
1
Piotras:
Witam. Poproszę o dokładny zapis rozwiązania do zadań: 1) x
2
≤2
1
Mała;]:
Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego równy jest −5, a suma dwudziestu poczatkowych wyrazow =1230. wyznacz różnice
1
ewa:
18+2*2=
?
1
Justa:
jak mam to policzyc::
5
ursusc360:
Ile ujemnych wyrazów ma ciąg a
n
= n
2
− 5n − 6 ?
4
Ewina:
Punkty A = (− 3,− 5), B = (4,−1), C = (− 2,3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego. Oblicz długość ramienia tego trójkąta.
1
Ewina:
Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD, w którym AB równoległe do CD. Udowodnij, że Kąt AED = kąt BAE + kątCDE .
0
??????:
Sprawdź czy trójkąt o wierzchołkach: A(1; 3) B(6;4) C(4; −1) jest równoramienny? Wyznacz środki boków tego trójkąta.
archiwum 453,
452
,
451
,
450
,
449
,
448
,
447