kombinatoryka 7 kul bialych 3 czarne, losujemy 3 kule podaj ? plis
kasia75: Z urny w której jest 7 kul białych i 3 czarne losujemy 3 razy ( czyli pojedynczo)bez
zwracania.Oblicz prawdopodobieństwo że wszystkie wylosowane kule będą czarne. Chce sie upewnic
czy dobrze myslę.
3 10! 10!
V = −−−−−−−−− = −−−−−−−− = 8 x 9 x 10 =720
10 ( 10−3) ! 7!
lub drugie rozwiązanie 3 2 1 1
−−− x −−−− x −−−−− = −−−−−−
10 9 8 120
4 kwi 20:12
mt: Ja liczyłam tym głupim drzewkiem i wyszło mi 0,6. Tak czy siak nie radzę liczyć "moim"
sposobem, czasochłonny bardzo
4 kwi 20:25
kasia75: Nie wiem jak to policzyłeś 0,6 drzewko to jest permutacja kombinatoryka ( bez powtórzeń)
4 kwi 20:51
mt: Nie wiem jak Ty miałaś, ale ja większość zadań z kulami [ze zwracaniem lub bez] liczyłam
drzewkiem.
Nauczycielka w szkole + korepetytorka by się myliły?
Nie wiem zresztą już sama, pokręciłam się, jutro mam poprawę z kombinatoryki i rachunku
prawdopodobieństwa.
Ale Twój pierwszy wynik jest zły, ponieważ prawdopodobieństwo nigdy nie jest większe od 1.
| | | |
Ale jak to liczyłam [specjalnie dla Ciebie  ], czyli | to mi wyszło 240. |
| | |
Zdziwienie? Bo ten wzór nie jest na prawdopodobieństwo.
4 kwi 21:21
kasia75: a tak 7 białych kul 7b3cz
3 czarne kule
drzewko
3 losowania
7 b 3
−−−− −−−−−
10 10
6b3cz 7b2cz
6 3 7 2
−−−−− −−−−−− −−−−− −−−−−
9 9 9 9
5b3cz 7b1cz
5 3 7
1
−−−− −−−− −−−
−−−−−
8 8 8
8
3 7 7
− x − x −
10 9 8
5 kwi 21:09
Wojteq66: | | 1 | |
P(A) = |
| , taki wynik powinien (chyba) wyjśc. |
| | 120 | |
5 kwi 21:15
b.: 720 to liczba zdarzeń elementarnych (ciągów 3 elementowych),
sprzyjających zdarzeń jest 3!=6, więc wynik = 6/720 = 1/120
albo drugim sposobem, liczysz od razu p−stwo:
w każdym losowaniu musisz wybrać czarną kulę, za pierwszym razem p−stwo jest 3/10,
za drugim razem, jeśli za pierwszym wybralas czarną, 2/9, i w ostatnim 1/8
wychodzi też 1/120
5 kwi 21:34
kasia75: ok tylko z kąd te 6?
5 kwi 21:44
kasia75: dzięki wielkie
5 kwi 22:01
kasia75: Witam wszystkich .Potrzebuję POMOCY .Niby proste a jednak ....
W urnie znajduje się 18 kul czarnych i 12 białych.Losujemy 3 kulebez zwracania. Jakie jest
prawdopodobieństwo , że dwie z nich będa czarne. Bardzo prosze o pomoc już się
pogubiłam.Siedziałm pół nocy i miałam pełno odpowiedzi , ale wkońcu się zgupiałam i
zgupiałam,a rano do pracy i tak wkółko .Proszę o pomoc
6 kwi 17:38
loFFFciam: | 3 | | 2 | | 1 | | 6 | | 1 | |
| x |
| x |
| = |
| = |
| ale chyba cos zle tez zdaje mature w |
| 30 | | 29 | | 28 | | 24360 | | 4060 | |
tym roku i te zadania mnie wkurzaja

chyba jakios trzeba przekrecic ten ulamek zeby bylo
| | 4060 | |
|
| = 4060 wtedy to by mialo sens ale nie wiem raczej jestem kombinatorem matematycznym |
| | 1 | |
niz matematykiem
6 kwi 18:11
kasia75: Prosba do Wojteq66
z kąd te6 zdrzeń elementarnych?
wielkie dzięki za odpowiedz
7 kwi 15:36