Wykaż, że...
Ja: Męczyłem się długo nad tym zadaniem i na nic konkretnego nie wpadłem.
Zrezygnowany zgłaszam się do ludzi mądrzejszych (czyli do Was).
Oto i one:
Wykaż, że jeżeli a, b, c są długościami boków trójkąta 2p −obwodem, to:
1p−a + 1p−b + 1p−c ≥ 2( 1a + 1b + 1c)
Jakieś pomysły?
6 kwi 22:15
Adam: Skąd Ty wziąłeś to zadanie!?!
6 kwi 22:52
Eta:
witam

Wykorzystamy zależność między średnimi , arytmetyczną i harmoniczną
śr. arytm. ≥ śr. harmoniczna
lewą stronę zapisuję trzykrotnie tak:
| | 1p−a+1p−b | | 1p−a+1p−c | | 1p−b+1p−c | |
L= |
| + |
| + |
| ≥
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
≥ |
| + |
| + |
| =
|
| | p−a+p−b | | p−a+p−c | | p−b+p−c | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
= |
| + |
| + |
| =
|
| | 2p−a−b | | 2p−a−c | | 2p−b−c | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
= |
| + |
| + |
| =
|
| | a+b+c−a−b | | a+b+c−a−c | | a+b+c−b−c | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| = 2( |
| + |
| + |
| )
|
| | c | | b | | a | | a | | b | | c | |
zatem
L≥ P
c.n.u
Dobranoc
7 kwi 02:13
Eta:
Dla jasności podaję jedną część zależności między średnią arytm. i harmoniczną:
dla danego przykładu ( z pierwszego wiersza po
L
| 1p−a+1p−b | | 2*1p−a*1p−b | |
| ≥ |
| =
|
| 2 | | 1p−a+1p−b | |
| | 2 | | (p−a)(p−b) | | 2 | |
= |
| * |
| = |
|
|
| | (p−a)(p−b) | | p−a+p−b | | p−a+p−b | |
teraz już powinno być jasne
7 kwi 02:36
b.: ładne rozwiązanie

drobna uwaga dla 'Ja':
| | 2 | | 2xy | |
średnią harmoniczną może byc lepiej pisac tak: |
| (= |
| ), wtedy |
| | | | x+y | |
lepiej widać, jak to się uogólnia na większa liczbę elementów
7 kwi 09:37
Ja: Jesteście świetni

DZIĘKUJĘ!
7 kwi 18:24