Pochodne funkcji
margaret: Oblicz pochodne funkcji:
b)g(x)=ln(4x
2+35x)
c) h(x)=sin(3x)e
4x
7 lis 18:32
supermatma.pl: | | (3x2)`cos(2x)−cos`(2x)*3x2 | | 6xcos(2x)+sin(2x)*3x2 | |
Ad a) f`(x)= |
| = |
| |
| | cos2(2x) | | cos2(2x) | |
| | 1 | | 8x+35 | |
Ad b) g`(x)= |
| *(4x2+35x)`= |
| |
| | 4x2+35x | | 4x2+35x | |
Ad c) h`(x)=(sin(3x))`*e
4x+ (e
4x)`*sin(3x) = 3cos(3x)*e
4x+ 4e
4x*sin(3x).
Więcej tego typu zadań tutaj
http://www.supermatma.pl/pochfun/index.html
7 lis 18:58
AS: W a) zakradł się błąd
cos'(2*x) = −2*sin(2*x)
7 lis 19:03
supermatma.pl: To prawda w podpunkcie a powinno być
| | 6xcos(2x)+2sin(2x)*3x2 | |
f`(x)= |
| |
| | cos2(2x) | |
7 lis 19:19
margaret: mam pytanie dlaczego w podpunkcie b jest 8x+35, możecie mi to wytłumaczyć bo nie czaje tych
pochodnych funkcji ni c a nic
7 lis 19:21
supermatma.pl: W podpunkcie b korzystasz ze wzoru na pochodną funkcji złożonej
[f(h(x))]`=f`(h(x))*h`(x)
| | 1 | |
pochodną logarytmu log`(x)= |
| |
| | x | |
oraz wzoru (e
x)`=e
x
7 lis 19:28
AS: Jest to pochodna wewnętrzna
y = ln(u) gdzie u = 4*x
2 + 35*x u' = 8*x + 35
y' = (ln(u))'*u'
| | 1 | | 1 | | 8*x + 35 | |
y' = |
| *u' = |
| *(8*x + 35) = |
| |
| | u | | x2 + 35*x | | x2 + 35*x | |
7 lis 19:31
supermatma.pl:
(4x2+35x)`=8x+35.
7 lis 19:32
kawda: (sin3x)`
7 kwi 17:17
Jack:
super..., tu masz błąd:
http://www.supermatma.pl/rownrozn/z5.html. Więcej nie sprawdzam,
pewnie więcej masz tam byków...
Na oko widać, że rozwiązaniem powinno być y=Ce
−x. Poza tym przy rozwiązaniu jakiś cudem
wkradła się linijka z poprzedniego zadania...
7 kwi 17:24
kawda: jak obliczyć całkę ∫ [(cos3t)4/3 +( sin3t)4/3]* √(−asin3t)2 + (acos3t)2 a granica
całkowania 0≤t≤2π
7 kwi 17:43
Jack:
sporo się po upraszcza... całkę policz na koniec (można będzie ją porozdzielać).
7 kwi 17:55